Budi dio naše mreže
Izbornik

Pokret fokolara bira novu predsjednicu i njezine suradnike

Rim (IKA)

Pokret fokolara, koji je osnovala Chiara Lubich, u nedjelju 31. siječnja održat će elektronsko glasanje za novu nasljednicu sadašnje predsjednice Marije Voce, prenosi Vatican News.

Osuvremenjenje karizme Chiare Lubich koje se očituje u karizmi jedinstva, odgovoru na ekološku krizu i pandemiju te rad s novim naraštajima, glavne su teme o kojima će razgovarati sudionici opće skupštine fokolara, treće nakon smrti osnivateljice, koja će se u cijelosti održati online od 24. siječnja do 7. veljače.

Supredsjednik pokreta birat će se 1. veljače, a 4. veljače vijećnici koji pomažu predsjednici u raznim službama upravljanja Pokretom. Sama će predsjednica nakon izbora podijeliti dužnosti. Prostor za dijalog i raspravu na skupštini bit će rezerviran i za pitanje zlostavljanja. Na skupštini će sudjelovati 362 člana iz cijeloga svijeta koji će predstavljati različite kulture, naraštaje, zvanja, Crkve i vjerske zajednice koje su prisutne u Pokretu fokolara.

Kako bi potaknula na što veće sudjelovanje, sadašnja je predsjednica u veljači prošle godine osnovala povjerenstvo čiji je zadatak bio prikupiti prijedloge tema o kojima će se raspravljati na skupštini, odrediti kandidate za izbore i pripremiti program. Unatoč različitosti glasova, na vidjelo je izišla opća potreba da se odrede novi i osuvremenjeni putovi bratstva koji su sposobni odgovoriti na izazove i pitanja današnjeg čovječanstva na globalnoj i mjesnoj razini, istaknuto je u priopćenju Pokreta.

Opća skupština Pokreta fokolara trebala se održati početkom rujna prošle godine, no odgođena je zbog pandemije. Dikasterij za laike, obitelj i život dopustio je odgodu i cjelokupno zasjedanje telematskim putem, prenosi Vatican News.

Ključne riječi:
Marija Voce Pokret fokolara