Budi dio naše mreže
Izbornik

Pomlađena publika Vatikanskih muzeja

Vatikan (IKA)

Direktorica Vatikanskih muzeja Barbara Jatta u razgovoru za talijanski časopis „Panorama” objavljen 4. kolovoza istaknula je da su od pandemije koronavirusa njihovi posjetitelji sve mlađi, prenosi Vatican News.

Ta je činjenica raduje, a tumači je pojačanom aktivnošću na društvenim mrežama u tijeku razdoblja zatvaranja muzeja zbog pandemije, a koja im je dovela mnoštvo mladih posjetitelja, koje nikada nisu imali u tolikom broju. Pritom ističe i važnu ulogu „influencera” koji su na društvenim mrežama promicali Vatikanske muzeje.

Povjesničarka umjetnosti nadalje je rekla da su iz pandemije naučili da „nema sigurnosti” te se muzeji na neki način moraju „ponovno otkrivati” pa je tako digitalno „pobijedilo” u tijeku strogih lockdowna. Premda virtualni svijet ne može zamijeniti stvarni, bio je od velike pomoći, ocijenila je Jatta.

Zbog epidemioloških mjera Vatikanski muzeji od proljeća prošle godine više su puta duže vrijeme bili zatvoreni za posjetitelje. Bilo je to vrlo teško razdoblje za djelatnike muzeja, njih oko tisuću. Nasreću, sva su radna mjesta bila osigurana, velikim dijelom zahvaljujući podršci američke zaklade „Patrons of the Arts in the Vatican Museums“, rekla je direktorica Vatikanskih muzeja.

Ključne riječi:
Barbara Jatta Vatikanski muzeji