Budi dio naše mreže
Izbornik

Ponovno počinje izlaziti hrvatsko izdanje časopisa Communio

Nakon devet godina

Predviđeno je da "Communio" izlazi dvaput godišnje a objavljivat će ponajbolje članke iz svih ostalih redakcija, ali i članke hrvatskih teologa i ostalih znanstvenika

Nakon devet godina, na hrvatskom jeziku ponovno počinje izlaziti teološki časopis Communio koji je davne 1975. godine pokrenut u Kršćanskoj sadašnjosti kao Svesci – Communio. Kada je pokrenut, u uvjetima komunističkoga režima, Svesci-Communio bio je časopis koji je temeljno određenje imao u zajedništvu s međunarodnim teološkim časopisom Communio, ali je zbog tadašnjih prilika donosio tekstove i iz ostalih teoloških časopisa te je u svoje vrijeme odigrao neprocjenjivu ulogu u širenju suvremene teološke misli. Ponovno izlaženje toga časopisa, sada samo kao Communio, znači da će se objavljivati isključivo članci iz Communija koji izlazi u različitim zemljama poput Argentine, Belgije, Nizozemske, Francuske, Njemačke, Brazila, Italije, Poljske, Portugala, Španjolske, Mađarske, Slovenije i drugih. Razlog tome su, kako navodi glavni urednik obnovljenog časopisa Communio, dr. Ivica Raguž, “promijenjene okolnosti društva i Crkve” ističući kako je danas vjernicima i teolozima dostupan golemi broj teoloških časopisa na hrvatskom i na drugim jezicima, tako da više nema potrebe za preuzimanjem članaka iz drugih časopisa. “Osim toga, časopis Communio je u istinskom smislu časopis ‘zajedništva’, gdje ne prevladava jedna teološka misao, nego se mogu susresti najrazličitiji pristupi životu Crkve, društva, znanosti. Na taj način Communio u ovomu novom ruhu ne gubi ništa od pluralnosti života Crkve, jer je to zadano časopisu samim naslovom. To potvrđuje i ovaj broj. On obuhvaća različite članke, nastale u razdoblju od posljednjega objavljivanja do danas. U tom smislu ovaj je broj svojevrsna premosnica za kontinuirano izlaženje”, piše u uvodu obnovljenog Communija dr. Raguž.
Poznato je da je skupina vodećih katoličkih teologa, među kojima posebno kardinal Hans Urs von Balthasar, kardinal Henri de Lubac i Joseph Ratzinger/Benedikt XVI., godine 1972. pokrenula međunarodni teološki časopis “Communio” koji je bio zamišljen kao programski časopis koji treba ostvarivati temeljnu ideju zacrtanu u svomu naslovu, a to je Crkva kao “communio” – zajedništvo. U vremenu postkoncilskih previranja Communio je bio pravo teološko i duhovno osvježenje u Katoličkoj Crkvi. Ovako Joseph Ratzinger/Benedikt XVI. sažima ulogu časopisa Communio: “Zadaća časopisa Communio morala je i mora i danas biti upućivanje na ono stvarno gore, koje puka sociološka i psihološka misao uopće ne primjećuje (…) Časopis, koji je naslovljen Communio, mora prije svega držati budnim i produbljivati govor o Bogu, o trojedinom Bogu, njegovoj objavi u povijesti spasenja Staroga i Novoga zavjeta, u čijem je središtu utjelovljenje Sina, Božje zajedništvo s nama (…) Časopis, koji se nadahnjuje zajedništvom (communio), ne može se služiti ideologijama i receptima tih skupina, nego treba ići ususret čovjeku koji propituje i traži, te, u razgovoru s njima i sam uči primati od svjetla Božje riječi. Mogli bismo također reći da časopis treba biti u pravom smislu misionarski. Europa danas sve više postaje poganska. No, među tim poganima postoji također nova žeđ za Bogom. Često se ta žeđ pogrešno usmjeruje. Ona se svakako neće utažiti sanjarijama o Crkvi i diskusijama koje bi tobože trebale roditi novu Crkvu.”
Predviđeno je da “Communio” izlazi dvaput godišnje. Objavljivat će ponajbolje članke iz svih ostalih redakcija, ali i članke hrvatskih teologa i ostalih znanstvenika. Ovaj broj posvećen je prethodnome uredniku Svezaka – Communija, nedavno preminulom glavnom uredniku Kršćanske sadašnjosti dr. Aldu Stariću. (ika-sp)