Budi dio naše mreže
Izbornik

Poruka generalnog tajnika Svjetskog (ekumenskog) vijeća Crkava u povodu potresa

Ženeva (IKA)

Generalni tajnik Svjetskog (ekumenskog) vijeća Crkava dr. Olav Fykse Tveit uputio je kršćanskim Crkvama u Hrvatskoj i njihovim vjernicima poruku u povodu zemljotresa koji je pogodio Zagreb i okolicu. Poruku prenosimo u cijelosti.

„Draga braćo i sestre u Kristu,

Svjetsko (ekumensko) vijeće Crkava i sve njegove Crkve članice dijele s vama bol kroz koju prolazite. U ovim nemirnim vremenima pandemije Covida-19, koja je također dosegla vašu lijepu zemlju Hrvatsku, u nedjelju ujutro vas je pogodio i potres.

Izgubljen je jedan život, ljudi su ozlijeđeni, a neki su izgubili i svoje domove. Čak je i glasovita katedrala u Zagrebu dijelom razorena. Najranjiviji su bili oni koji su već bili hospitalizirani, a trebalo ih je iz dviju bolnica pogođenih potresom premjestiti na sigurno.

Budite sigurni da će vam se Svjetsko vijeće Crkava i čitav ekumenski pokret pridružiti u vašoj žalosti i molitvama. Mi molimo za stradale, naselja i gradove, kao i za zajednice i Crkve. Molimo i za sve crkvene poglavare da ih Duh Sveti upravi k mudrim promislima i odlukama u ovim izazovnim vremenima.

Kao djeca uskrsnuća nikada ne gubimo nadu. U takvoj dvostrukoj krizi pogotovo je važno da kao kršćani ulijevamo nadu i povjerenje našim vjernicima i cijelom društvu.

Mi kršćani možemo biti zahvalni i uvjereni da je naš Gospodin uvijek s nama, kao što je molio psalmist:

‘Pa da mi je i dolinom smrti proći zla se ne bojim, jer si ti sa mnom. Tvoj štap i palica tvoja utjeha su meni.’ (Ps 23, 4)

Dok ulazimo u vrijeme svete muke i uskrsnuća našega Gospodina, želio bih da budete sigurni da je u toj krizi za vaše Crkve i za vaš narod, uz vas ekumenska zajednica diljem svijeta.

Neka vas Trojstveni Bog vodi, upravlja i tješi u ovim danima i tjednima,

vaš u Kristu,

rev. dr. Olav Fykse Tveit,

Generalni tajnik“

Svjetsko (ekumensko) vijeće crkava okuplja 350 Crkava članica i obuhvaća više od pola milijarde kršćana diljem svijeta. Rev. dr. Olav Fykse Tveit rođen je 1960. u Norveškoj. Za generalnog tajnika Vijeća izabran je 27. kolovoza 2009. Službu je preuzeo 1. siječnja 2010 godine, a nakon petogodišnjeg mandata uslijedio je njegov reizbor i za tekuće petogodište.