Budi dio naše mreže
Izbornik

Poruka za javnost svećenika Bosanske posavine

Slavonski Brod

Slavonski Brod, 31. siječnja 1996. god.

PORUKA ZA JAVNOST
Temeljem poslanja i odgovornosti upućujemo poruku svim svojim vjernicima: “Vratit ćemo se na svoja ognjišta!”
Dokumenti Daytona, NATO, Republika Hrvatska i Federacija BiH jamče nam dostojanstven povratak. Istina povratak nije brz, ali je moguća. Sada kad su prestala vojna rješenja, povratak ćemo ostvariti: pravom, ljubavlju prema grobovima i svetinjama, strpljivošću u izbjeglištvu, zajedništvom svog naroda i poštivanjem prava drugih naroda na ognjišta.
Nakon razmišljanja o događajima u i oko Bosanske posavine jučer, danas i sutra, temeljem svog svećeničkog poslanja, a radi dostojanstvenog povratka na naša ognjišta predlažemo, nudimo i tražimo:
Ne prihvaćamo “humano” preseljenje sa svojih stoljetnih ognjišta! Zbog toga smo spremni, svi koji smo rođeni u Bosanskoj posavini i imamo katastarski posjed u Bosanskoj posavini:
1. Dostaviti župniku župe rođenja svoje osobne i obiteljske podatke i pod teškom moralnom obvezom doći na izbore pod kontrolom IFOR-a.
2. Strpljivo jesti izbjeglički kruh i ne prihvaćati “bolja privremena rješenja” na tuđim ognjištima.
3. Svoju imovinu nećemo nikome prodati niti mijenjati do dostojanstvenog povratka svih Posavljaka na svoja ognjišta od Brekog do Dervente.
4. Biti ćemo moralno i materijalno solidarni s invalidima domovinskog rata, siročadi, starim, iznemoglim i ostavljenim osobama.
Neka mi se desnica osuši ako zanemarim i zaboravim svoju Bosansku posavinu! (molitva).

Koordinatori:
1. Mato Janjić v.r.
2. Fra Vjenceslav Janjia v.r.
3. Fra Grga Vilić v.r.

Napomena: Svoje mišljenje, dokumente i sve drugo potrebito dostaviti na adresu: Ured za povratak u Bosansku posavinu; Kumičićeva 18; 35 000 Slavonski Brod.
tel. 035 243 359
fax 035 235 658