Budi dio naše mreže
Izbornik

POSEBNA I NEZAMJENJIVA ULOGA ŽENE U OBITELJI I DRUŠTVU

Castel Gandolfo (IKA )

Nastavljajući svoja izlaganja o obitelji, papa Ivan Pavao II. je u nedjelju 10. kolovoza u obraćanju vjernicima pred papinskom ljetnom rezidencijom, palačom u Castel Gandolfu, posebnu pozornost posvetio ženi "koja u obitelji ima posebnu i nezamjenjivu ulogu".

Castel Gandolfo, 16. 8. 1994. (IKA) – Nastavljajući svoja izlaganja o obitelji, papa Ivan Pavao II. je u nedjelju 10. kolovoza u obraćanju vjernicima pred papinskom ljetnom rezidencijom, palačom u Castel Gandolfu, posebnu pozornost posvetio ženi “koja u obitelji ima posebnu i nezamjenjivu ulogu”.
Sveti Otac je upozorio da nisu opravdani prigovori kako Crkva, orijentirajući se na obiteljsko poslanje žene, zaboravlja njezinu djelotvornu nazočnost u društvenom životu. Crkva je svjesna koliko je društvu potreban ženski duh na svim područjima građanskog suživota, pa zbog toga i uporno traži da se svlada svaki oblik zapostavljanja žene na poslu, u kulturi, politici, uz dužno poštivanje vlastitosti ženske naravi. Ukoliko toga ne bi bilo, ne samo da bi se osiromašio društveni život, već bi i žena bila lišena onoga što joj izrazito ili isključivo pripada. “Valja odlučno odbaciti razne oblike nasilja i iskorištavanja koje na više ili manje otvoren način ženu čine predmetom i gaze njezino dostojanstvo”, rekao je Papa te podsjetio da tome pitanju radni dokument Kairske konferencije opravdano posvećuje pažnju. Sveti Otac je također napomenuo: “Upravo je u obzorima poštivanja i vrednovanja ženstvenosti u svim njezinim očitovanjima smješten i govor o majčinskom poslanju žene, poslanju koje je tako važno za sudbinu čovječanstva.” Podsjetivši na riječi što ih je napisao u apostolskom pismu “Mulieris dignitatem” (br. 30), Sveti Otac je istaknuo da je “po majčinstvu Bog ljudsko biće na sasvim poseban način povjerio ženi”, zbog čega upravo žena mora biti prva “u obrani ljudskog života sve od trenutka začeća” jer “Tko bolje od majke poznaje čudo života koje se dogodilo u njezinu krilu?”, rekao je papa Ivan Pavao II.