Budi dio naše mreže
Izbornik

Posveta crkve Sv. Josipa u Dardi

Darda (IKA/TU )

Darda, (IKA/TU) – Đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić, devet godina nakon blagoslova kamena temeljca, posvetio je 2. lipnja novoizgrađenu crkvu Sv. Josipa u Dardi, a u oltar je, uz povelju o posveti, ugradio moći bl. Alojzija Stepinca. Obred je započeo ispred crkve pozdravnim govorom župnika Josipa Vrbanića i predstavnika Ekonomskog vijeća župe Franje Čička. Uslijedila je predaja ključa crkve koji je mons. Srakić uručio župniku, a on je otključao vrata i u crkveni prostor poveo koncelebrante i okupljene vjernike. Blagoslovljenom vodom nadbiskup je poškropio oltar, unutrašnje i vanjske zidove te okupljeni puk. Blagoslovio je i lekcionar, zidove je na šest mjesta pomazao krizmom, kao i oltar koji je na pet mjesta posipao tamjanom, a potom je oltar urešen i pripremljen za nastavak misnog slavlja. Nakon pričesti uslijedio je i blagoslov tabernakula u kojemu će se čuvati Presveti Oltarski Sakrament, te zahvala za predan rad vlč. Vrbaniću, koji službu u Dardi obavlja od 1964. godine. Stoga mu je tom prilikom, a u godini kada slavi zlatni svećenički jubilej, uručena medalja Đakovačko-osječke nadbiskupije. Prigodan dar župljana, kao uspomenu na posvetu crkve u Dardi, primio je i nadbiskup Srakić.
Zbog stalnog rasta broja stanovništva u tom baranjskom mjestu javila se ideja o gradnji nove, veće crkve od u ratu razrušene te obnovljene crkve Rođenja sv. Ivana Krstitelja. Ta se ideja o gradnji prije devet godina činila kao utopija, rekao je đakovačko-osječki nadbiskup započinjući svoju homiliju, i izražavajući zahvalnost svima koji su pomogli da ta “utopija” bude ostvarena. “S posvetom ove nove crkve, vi, vjernici župe Darda dobili ste važan zadatak – nositi Dardu u srcu crkve i crkvu u srcu Darde!” naglasio je te pojasnio: “To znači nositi u crkvu sve svoje planove, snove, očekivanja, ali i vaše obitelji, mlade, stare, bolesne, djecu, radnike, domaćice, da ih predstavite Gospodinu koji sve čuje i sve ljubi. U isto vrijeme nosite Crkvu u srce Darde i činite sve da Božji glas odzvanja u vašim obiteljima, u vašim kućama kao ohrabrenje, milost i nada. Neka župa Darda bude obitelj koja u razmatranju euharistijskog otajstva uživa tišinu hvale, a u isto vrijeme svaki dan sve više otkriva novi sjaj prisutnosti Krista, Otkupitelja svijeta u ovoj crkvi posvećenoj svetome Josipu, zaštitniku Svete obitelji, zaštitniku naše Crkve u Hrvatskoj.”
Nadbiskup je istaknuo da dušu crkvi može dati samo molitva i pjesma zajednice. “Crkva je mjesto gdje se farizej proglašava pravednim i traži da ga se pohvali, ona je mjesto gdje carinik priznaje svoju krivnju i moli za oproštenje. Ona je mjesto molitve sveca koji se boji da ne postane grešnik i grešnika koji se moli da postane svet. Crkva je mjesto svih, gdje se svatko osjeća kao u svojoj kući, jer Bog ljubi bez razlike sve, bogate i siromašne, mlade i stare, pobožne i manje pobožne”, rekao je mons. Srakić i zaključio: “Ne treba zaboraviti da Boga možemo slaviti i izvan hrama od kamenja, napose u hramu tijela koji se ne smije obeščastiti; u hramu savjesti koji se ne smije povrijediti; u hramu života koji se ne smije prezreti ili oduzeti ljudskom odlukom.”
Predstavnik Ekonomskog vijeća Franjo Čičak podsjetio je kako je zemljište veličine 4180 četvornih metara darovala Općina Darda, projekt je izradio Arhitektonski atelje Ivana Cvenića, radove je izvelo poduzeće DOM d. o. o. iz Darde na čelu s Josipom Grubišićem i Dragutinom Ljubejem. Podno grijanje izveo je Robert Martinković, klupe je poklonila Općina Darda na čelu sa Antom Vukojem, a izgradnju crkve većinom su pomagali župljani. Sredstva je, između ostalih, omogućila i Đakovačko-osječka nadbiskupija, iseljenička zajednica iz Melbournea u Australiji pod vodstvom Josipa Panića, obitelji Berček i Modrić iz Mađarske, austrijska udruga “Kirche in Not” (Crkva u potrebi), Opeka d. d. te Osječko-baranjska županija. Tijekom mise i obreda posvete koncelebrirali su svećenici Baranjskoga dekanata, dekan Ivan Petričević te dr. Slavko Platz, umirovljeni profesor KBF-a u Đakovu. Zauzetim sudjelovanjem, uz organizaciju mons. Luke Strgara, pridonio je župni zbor, ministranti, članovi Ekonomskog i Pastoralnog vijeća, policija i vojska, članovi KUD-a te brojni župljani.