Budi dio naše mreže
Izbornik

Potpuni oprost u Godini sv. Franje Saleškoga u povodu 400. obljetnice preminuća

Vatikan (IKA)

U povodu jubilarne 400. godine od preminuća sv. Franje Saleškoga Apostolska pokorničarna izdala je dekret o potpunom oprostu, izvijestile su sestre iz Samostana Pohoda Marijina u Zagrebu. Prijevod Dekreta donosimo u cijelosti.

Apostolska pokorničarna, da bi se povećala pobožnost vjernika i za spas duša, snagom ovlasti koje joj je dodijelio sveti u Kristu otac Franjo, Božjom providnošću papa, na zamolbu mnogopoštovane M. Marie Teresie Dennel, poglavarice Samostana Pohoda Blažene Djevice Marije u Annecyju u povodu slavlja svečanosti u čast sv. Franje Saleškoga, koja će se izvoditi od 24. siječnja pa sve do 28. prosinca 2022. godine, iz blaga nebeske Crkve drage volje podjeljuje potpuni oprost, pod uobičajenim uvjetima (sakramentalna ispovijed, sveta pričest i molitva po nakani Svetoga Oca) Sestrama i Kristovim vjernicima s iskrenim duhom pokore i potaknutima ljubavlju, a koji se također može namijeniti za pomoć dušama u čistilištu, ako kao hodočasnici pohode kapelu navedenog Samostana ili bilo koju crkvu Reda Pohoda Blažene Djevice Marije i ondje pobožno sudjeluju u jubilarnim kao i drugim izvanrednim proslavama, kako je već naznačeno u pisanoj molbi. Ili barem da određeno vrijeme provedu u pobožnom razmatranju pred slikom svetog  zaštitnika Franje koja je javno  izložena zaključno s Gospodnjom molitvom, Vjerovanjem i zazivom Blažene Djevice Marije i svetoga Franje Saleškoga.

K tomu, bolesnici i svi koji iz ozbiljnog razloga ne mogu izaći iz vlastitog doma, jednako  mogu dobiti potpuni oprost, pod uvjetom da se odreknu svakoga grijeha i donesu nakanu da će ispuniti tri uobičajena uvjeta čim bude moguće te također ako se pred nekom slikom svetog Franje Saleškoga duhovno pridruže jubilarnim slavljima prinoseći milosrdnom Bogu svoje molitve, boli ili patnje vlastitog života.

Stoga, da bi se iz pastoralne ljubavi olakšao pristup božanskom oproštenju koje se daje po Ključevima Crkve, ova Apostolska pokorničarna usrdno traži od svećenika, koji su opremljeni odgovarajućim sposobnostima za slušanjem ispovijedi, da se spremno i velikodušno stave na raspolaganje za slavlje sakramenta pomirenja.

Ova Uredba vrijedi samo za ovu zgodu, bez obzira na bilo koju suprotnu odredbu.

Dano u Rimu, iz sjedišta Apostolske pokorničarne, dana 17. mjeseca prosinca 2021. godine od Gospodnjeg Utjelovljenja.

kardinal Mauro Piacenza
veliki pokorničar

mons. Christopher Nykiel
regens