Budi dio naše mreže
Izbornik

POVIJESNA VAŽNOST DIPLOMATSKIH ODNOSA SVETE STOLICE I IZRAELA

Jeruzalem (CNS/IKA )

Prvi posebni izraelski predstavnik pri Svetoj Stolici Samuel Hadas uskoro će napustiti mjesto generalnog inspektora službe vanjskih poslova i tijekom svibnja preuzeti službu u Vatikanu.

Jeruzalem, 9. 5. 1994. (CNS/IKA) – Prvi posebni izraelski predstavnik pri Svetoj Stolici Samuel Hadas uskoro će napustiti mjesto generalnog inspektora službe vanjskih poslova i tijekom svibnja preuzeti službu u Vatikanu. Prema njegovim riječima, u srpnju će vjerojatno biti imenovan prvim izraelskim veleposlanikom pri Svetoj Stolici. Šezdesetdvogodišnji je diplomat izjavio kako je novi posao za njega “veliki izazov”. “To možda nije najvažnija uloga u diplomaciji, ali je svakako jedna od najsloženijih i najinteresantnijih. Ne može se previdjeti kako je taj događaj znakom židovsko-kršćanskog približavanja. Bit će to izazov, ne toliko u diplomatskim obvezama, koliko u svojoj povijesnoj znakovitosti.”
Hadas je rođen u obitelji poljskih Židova u Argentini, gdje je odrastao u katoličkom okruženju. Dosadašnje dipolomatske službe imao je u zemljama za koje sam kaže da su bile “vrlo katoličke”: Venezuela, Meksiko, Bolivija, Kolumbija, Španjolska… pa veleposlanik Hadas smatra da je odabran za službu u Vatikanu upravo zbog tih iskustava.
Očekuje se da će posebni papinski predstavnik u Izraelu, nadbiskup Andrea Cordero Lanza di Montezemolo premjestiti svoju ured iz Jeruzalema u Jaffu, gdje je franjevački samostan odabran za zgradu prvog veleposlanstva Svete Stolice u Izraelu.