Budi dio naše mreže
Izbornik

Povijesni kompleks groblja Mirogoj uvršten na popis 7 najugroženijih lokaliteta kulturne baštine u Europi

Zagreb (IKA)

Uz spomeničke lokalitete u Austriji, Grčkoj, Italiji, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji i Španjolskoj, multikonfesionalni kompleks zagrebačkoga groblja Mirogoj uvršten je u program 7 najugroženijih lokaliteta (7 Most Endangered) Europe Nostre i Instituta Europske investicijske banke.

Program uz podršku Kreativne Europe Europske unije osvješćuje javnost, procjenjuje štete, predlaže daljnje djelovanje te osigurava simboličnu potporu od 10.000 eura. Popis 7 najugroženijih lokaliteta za 2021. godinu objavljen je jutros na mrežnom predstavljanju na kojem su uz predlagatelje ostalih lokaliteta sudjelovale i hrvatska ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek te povjerenica Europske komisije za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel. Pozivajući se na solidarnost cijele Europe, Gabriel je posebno izdvojila stradanja hrvatskih kulturnih dobara u razornim potresima te obećala daljnju pomoć Europske unije kroz program Obzor u kojem je upravo za kulturnu baštinu izdvojeno 600 milijuna eura.

Uz Snešku Queaedvlieg – Mihailović, glavnu tajnicu Europe Nostre, koja je moderirala proglašenjem, o važnosti zajedništva europskih partnera u obnovi stradalih kulturnih dobara, govorili su i dekan Instituta Europske investicijske banke Francisco de Paula Coelho,  te izvršni potpredsjednik Europe Nostre Guy Clausse, koji je istaknuo kako će se putem široke paneuropske mreže članova i partnera mobilizirati svi mogući izvori i stručnjaci.

Zahvalivši Europi Nostri što je prepoznala višeslojni karakter i značenje grobljanskog kompleksa Mirogoj, ministrica Obuljen Koržinek istaknula je kako će uvrštenje hrvatskoga nacionalnog Panteona na popis najugroženijih lokaliteta u Europi biti dodatni poticaj u obnovi kroz aktiviranje važne stručne te nužne financijske potpore.