Budi dio naše mreže
Izbornik

POVJERENSTVA RIJEČKE NADBISKUPIJE

ika

Uz već postojeća povjerenstva Riječke nadbiskupije nedavno su odlukom riječkog nadbiskupa dr. Ivana Devčića u cilju poboljšanja pastoralnog rada osnovana nova povjerenstva, te ih sada ima 6.

Uz već postojeća povjerenstva Riječke nadbiskupije nedavno su odlukom riječkog nadbiskupa dr. Ivana Devčića u cilju poboljšanja pastoralnog rada osnovana nova povjerenstva, te ih sada ima 6.
Katehetski ured već postoji, predstojnik mu je mr. Josip Šimac, a članovi su tajnica vjeroučiteljica mentorica s. M. Katarina Saganić, vjeroučiteljica savjetnica prof. Dajna Jogan te vjeroučitelj mentor prof. Tomislav Tomasić. Zadaci su Ureda voditi brigu o organizaciji i provođenju nastave vjeronauka u srednjim i osnovnim školama, zatim o katehezi u predškolskim ustanovama te pomagati pastoralnim djelatnicima pri župnoj katehezi.
Novo je Povjerenstvo za pastoral obitelji na čelu s povjerenikom mr. Petrom Tomašićem. Tajnica je mr. Veronika Reljac. Cilj Povjerenstva je priprema predbračnih tečajeva, susreta obitelji, bračnih vikenda i sl.
Novo je i Povjerenstvo za pastoral duhovnih zvanja kojemu je povjerenik vlč. Ivan Nikolić. Ono će posebice nastojati poboljšati rad s ministrantima s ciljem buđenja duhovnih zvanja. U tu svrhu planiraju se različiti susreti ministranata u Bogoslovskom sjemeništu u Rijeci.
Otprije postoji Povjerenstvo za pastoral mladih i studenata na čijem je čelu povjerenik vlč. Dalibor Božić. Tom je Povjerenstvu prošireno djelovanje i na mlade srednjoškolske dobi. Cilj mu je koordinirati i poboljšati rad s mladima i studentima te ostvariti veću nazočnost vjerskih ponuda u srednjim školama, fakultetima i studentskim domovima.
Novoosnovano je Povjerenstvo za sredstva društvenog priopćavanja čiji je povjerenik mons. Dinko Popović trsatski dekan. Članovi su stručni savjetnik dr. o. Emanuel Hoško, v.d. glavnog urednika nadbiskupijskog mjesečnika “Zvona” Gordana Fumić, urednik lista “Marijin Trsat” o. Matija Koren te urednik emisije “Katolički vidici” na Hrvatskom radiju – Radio Rijeka Arsen Badurina. Povjerenstvo će nastojati objektivno informirati javnost o crkvenim zbivanjima te pospješiti djelatnost crkvenih sredstava društvenog priopćavanja.
U Riječkoj nadbiskupiji postoji i Povjerenstvo za kulturna dobra s povjerenikom profesorom biblijskih predmeta na Teologiji u Rijeci mons. dr. Ivanom Šporčićem. Cilj povjerenstva je očuvanje sakralne kulturne baštine, skrb o arhivskoj građi te stručna ocjena mogućih preinaka postojećih vrijednih crkvenih objekata. Osnivanje takvih povjerenstava poticaj je vjernicima da se uključe prema svojim mogućnostima u pastoralni život mjesne Crkve kako bi se ostvarila potrebna duhovna obnova naših vjerničkih zajednica, ali i društva općenito. (ika-dv/kj)