Budi dio naše mreže
Izbornik

POVRATAK NA ALJMAŠKE RUŠEVINE KAO NA ZID PLAČA

Aljmaš (IKA )

Aljmaš, 16. 8. 1997. (IKA) - Vjernici Aljmaša i grada Osijeka zajedno s đakovačkim i srijemskim biskupom Marinom Srakićem uz pratnju UNTAES-a doputovali su u devet autobusa na blagdan Velike Gospe, u petak, 15. kolovoza u Aljmaš, kako bi, prvi puta nako

Aljmaš, 16. 8. 1997. (IKA) – Vjernici Aljmaša i grada Osijeka zajedno s đakovačkim i srijemskim biskupom Marinom Srakićem uz pratnju UNTAES-a doputovali su u devet autobusa na blagdan Velike Gospe, u petak, 15. kolovoza u Aljmaš, kako bi, prvi puta nakon šest godina, proslavili blagdan Uznesenja Marijina u svetištu Gospe od Aljmaša. Svečano euharistijsko slavlje na zgarištu svetišta u 11 sati služio je biskup Srakić u zajedništvu s aljmaškim župnikom i upraviteljem aljmaškog svetišta Antom Markićem, dekanom osječkog dekanata mons. Nikolom Kerčovim, župnikom iz Popovca u Baranji Božidarom Petrovićem, isusovačkim superiorom iz Osijeka o. Perom Mijićem te svojim tajnikom Draženom Kušenom.
Đakovački i srijemski biskup u propovijedi je istaknuo kako vjernici nisu došli kako bi izazvali sukob i razdor, nego ponudili Kristov mir svim ljudima dobre volje. Biskup Srakić nadalje je istaknuo duboku povezanost hrvatskoga vjerničkog puka s Isusovom Majkom Marijom u tijeku čitave njegove povijesti. “Marija je naš uzor kako živjeti svoje ljudsko i osobno i kršćansko dostojanstvo, jer je ona i uzor svega što nas čeka, a pred nama su brojne zadaće za koje nam je potrebno i prihvaćanje svih stvari i svakog čovjeka koji nam dolazi u susret, bez obzira kojoj vjeri pripada”, rekao je na kraju svoje propovijedi biskup Srakić.
Euharistijskom slavlju u aljmaškom svetištu bili su nazočni i potpredsjednik Sabora RH Vladimir Šeks, osječko-baranjski župan Branimir Glavaš, te saborski zastupnici Vice Vukojević, Krunoslav Slabinac i Dragan Kovačević, gosti iz SAD-a, hrvatski ataše za kulturu iz New Yorka Jakov Sedlar sa svojim gostima predsjednikom i potpredsjednikom Svjetskog centra za razumijevanje Židova i kršćana iz SAD-a rabinima Josephom Ehrantzom i Johnom Bomperdtom te barun Nikola Adamović Čepinski.
Kako se doznalo iz razgovora s jednim mještaninom koji je tih šest godina proveo u Aljmašu, nakon što je svetište razoreno, od cigala su građeni bunkeri, te je od čitavog kompleksa svetišta ostao samo jedan stup. “Simbolično, zid plača i znak nade, jer vratit ćemo se i sagraditi Gospinu crkvu ponovno”, rekao je aljmaški župnik.