Budi dio naše mreže
Izbornik

Poziv na međureligijski molitveni susret „Svi smo braća i sestre“ u povodu Dana duha Asiza

Zagreb (IKA)

U povodu 35. obljetnice Duha Asiza u Aktualnom Hrvatskoga katoličkoga radija u srijedu 27. listopada član Franjevačkoga svjetovnog reda Zoran Milić pozvao je na međureligijski molitveni susret koji će se pod nazivom „Svi smo braća i sestre“ održati večeras u crkvi Sv. Antuna Padovanskog na zagrebačkom Svetom Duhu s početkom u 19.30 sati.

Međureligijska molitva za mir Dan duha Asiza započela je još 1986. godine kada su se na poziv sv. pape Ivana Pavla II. u talijanskom gradiću Asizu, rodnom mjestu velikoga mirotvorca sv. Franje, okupili visoki predstavnici kršćanskih Crkava i crkvenih zajednica te poglavari velikih svjetskih religija da svatko na svoj način, ali na istom mjestu moli, posti, šuti i hodočasti s istom nakanom – za mir u svijetu. Od tada se svake godine u svijetu obilježava Dan duha Asiza, a osobito su to kao svoje poslanje i dio vlastitog identiteta prihvatile franjevačke zajednice. I Hrvatska, kao franjevačka zemlja, dionica je te molitve.

Milić je istaknuo kako se susret ove godine neće tradicionalno održati u crkvi Sv. Franje na Kaptolu, koja je znatno oštećena u potresu, no primili su ih braća konventualci, također franjevci. Budući da je prošle godine susret izostao zbog epidemiološke situacije, Milić je posebno istaknuo koliko mu je drago da se kontinuitet ipak nastavlja. 

Na susretu će sudjelovati predstavnici Evangeličke Crkve, Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj, Katoličke Crkve, Makedonske pravoslavne Crkve, Reformirane kalvinske kršćanske Crkve, Baptističke Crkve, Srpske pravoslavne Crkve, Židovske općine Zagreb i Židovske vjerske zajednice Bet Israel u Republici Hrvatskoj.

Vrlo su različite vjerske tradicije sudionika, u Asiz još dolaze budisti, hinduisti i ostali, nemamo zajedničku molitvu, a s nekima ne dijelimo ni znak križa, no molimo za isti cilj. Svi možemo moliti zajedno jer svatko moli iz svoje tradicije, dakle katolik moli kao katolik, pojasnio je Milić. Tu ne postoji nikakva opasnost sinkretizma, jer identitet koji svatko ima upravo na tom susretu još više dolazi do izražaja, kroz susret s drugima identitet se dakle jača a ne slabi. Svatko moli na svoj način i iz svoje vjere ali Bog je stvorio svakoga čovjeka i po tome zaista, kako ističe i geslo večerašnjega međureligijskoga susreta – „Svi smo braća i sestre!”, poručio je Milić.

Pokušati razumjeti drugoga je nešto duboko evanđeoski. U svijetu se često manipulira s religijom, instrumentalizira, i upravo mi, vjernici, moramo pokazati što nas uči vjera; moramo konkretno pokazati susretom da nismo različiti svjetovi koji nemaju veze jedni s drugima, istaknuo je Milić. Opisao je kako susreti, pa i večerašnji, izgledaju organizacijski – najvažnija je molitva a forma je prilagođena, među ostalim i prostorom. Svaki će predstavnik izreći misao o temi susreta „Svi smo braća i sestre!”, svoju molitvu i izvesti skladbu iz svoje tradicije. Lijepo je čuti drugoga kao i pokazati što kao katolici imamo – tako se stvara duh prihvaćanja i poštovanja, istaknuo je Milić. Dodao je da treba poštivati uobičajene epidemiološke mjere, dakle nošenje maski i održavanje razmaka.

Milić živi franjevačku duhovnost u svijetu s obitelji, a svetog Franju mu najbolje pokazuje njegov susret sa sultanom Malikom Al-Kamilom kojega smo obilježili 800. obljetnicu. Smatra da je na nama i danas da nastavimo živjeti duh sv. Franje, poštovanje prema svakome ljudskom biću. Milić se na kraju osvrnuo i na lik pape Franje – pontifikat isusovca s franjevačkom karizmom – istaknuvši izvanrednost toga spoja koji daje posebnu kvalitetu njegovu pontifikatu. Istaknuo je da u u Hrvatskoj kontinuitet međureligijskih mirovnih susreta 35 godina njeguju franjevačke zajednice. Teško je reći koliko su plodova donijeli – to je stvar ljudskoga srca, odluke, koliko će molitva djelovati na nekoga; netko može moliti ali hoće li se i pokrenuti, to je stvar slobodne volje.

Molitva u Duhu Asiza tradicionalno okupi mnoge, no za djelovanje, dijalog potreban je napor, rekao je Milić, dodavši da kada se ulazi u dijalog moramo dobro biti utemeljeni u svojoj vjeri i moramo se truditi poznavati i druge. Na kraju je još jednom pozvao na međureligijski molitveni susret pod geslom „Svi smo braća i sestre“ večeras u crkvi Sv. Antuna Padovanskog na zagrebačkom Svetom Duhu s početkom u 19.30 sati.

Sa Zoranom Milićem razgovarala je urednica Tanja Maleš.