Budi dio naše mreže
Izbornik

PRAVOSLAVNI TEOLOZI ZAHTIJEVAJU REFORMU TEOLOŠKIH STUDIJA

Istambul (IKA )

Peto međunarodno savjetovanje pravoslavnih visokih teoloških škola održano je na otoku Chalki, u Mramornom moru, a na njemu je sudjelovalo sedamdesetak vodećih pravoslavnih teologa i profesora iz 30 teoloških obrazovnih ustanova iz petnaest zemalja.

Istambul, 27. 8. 1994. (IKA) – Peto međunarodno savjetovanje pravoslavnih visokih teoloških škola održano je na otoku Chalki, u Mramornom moru, a na njemu je sudjelovalo sedamdesetak vodećih pravoslavnih teologa i profesora iz 30 teoloških obrazovnih ustanova iz petnaest zemalja. Glavni je zaključak sa zasjedanja da je potrebno pronaći novi oblik teološke formacije koji bi uspješno odgovarao na zahtjeve suvremenog svijeta, školujući “prilagodljivije i otvorenije” teologe.
Sudionici su zasjedanja zahtijevali razmjenu studijskih programa, materijala i iskustava između različitih pravoslavnih teloških fakulteta u svijetu, te predavanje moderne psihologije i sociologije u sklopu studija teologije. Posebno je važno, istaknuli su okupljeni teolozi, da se stvori stvarna povezanost između vjere i znanosti, te da studenti teologije istinski žive svoju vjeru unutar liturgijskih zajednica.
Zasjedanje je održano u Teološkoj visokoj školi koja pripada carigradskom ekumenskom patrijarhatu, nedaleko Istanbula. Škola je utemeljena prije 150 godina, a god. 1971. turske su je vlasti zatvorile. Na otvorenju skupa pravoslavnih teologa i profesora, ekumenski patrijarh Bartolomej I. izrazio je svoju nadu da će turske vlasti odobriti skoro ponovno otvorenje škole.