Budi dio naše mreže
Izbornik

Preč. Šestak počasni građanin Krapine

Krapina (IKA)

Na blagdan sv. Nikole biskupa, zaštitnika krapinske župe, u petak 6. prosinca, Grad Krapina proslavio je 826. rođendan. Tim povodom slavljena je misa u župnoj crkvi, nakon čega je u Festivalskoj dvorani održan svečani program u povodu proslave Dana Grada Krapine.

Na svečanosti uz Dan grada, odlukom Gradskog vijeća Grada Krapine, uručena su gradska priznanja za tekuću godinu. Priznanje počasni građanin Grada Krapine dobio je preč. Tomica Šestak, nadbiskupijski ekonom, a donedavno krapinski župnik i dekan Krapinskog dekanata. Priznanje su mu uručili gradonačelnik Zoran Gregurović i predsjednik Gradskog vijeća Ivica Hršak. U obrazloženju priznanja, ističe se Šestakov „izniman doprinos obnovi sakralne baštine Grada Krapine, promicanje duhovnih vrijednosti i zajedništva te aktivna uloga u unapređenju kulturnog i društvenog života Grada Krapine“.

Prečasnog Šestaka krapinskim župnikom imenovao je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić 24. lipnja 2005. godine, te je tu službu obnašao 14 godina, do imenovanja za nadbiskupijskog ekonoma 2019. godine. Kako je prigodom odlaska iz Krapine u jesen ove godine napisao u župskom listiću, uz sve ono sagrađeno, popravljeno i obnovljeno tijekom proteklih godina, preč. Šestak krstio je 899 djece, od ukupno 1090 koliko ih je kršteno u Krapini, 1299 prvopričesnika je po njegovim rukama prvi put primilo Tijelo Kristovo, za krizmu je pripremio 1389 krizmanika, 360 bračnih parova u njegovoj nazočnosti sklopilo je sakrament ženidbe, od 795 pokojnika se oprostio – od ukupno 1289 umrlih, a dvojica su mladića zaređena za svećenike Zagrebačke nadbiskupije. „Sakramenti i molitva, važni su milosni trenuci za svakog vjernika, stoga vam stavljam na srce – živite po sakramentima, po zapovijedima i nećete zažaliti nikada. Ono što po milosti dobivamo, ne može nam nitko oduzeti“, poručio je u listiću preč. Šestak.

Osim tog priznanja, plakete Grada Krapine dodijeljene su Štefici Žauhar, Božici Horvat i Jasminki Pernjek, Povelje Josipu Nucaku, Mariu Sedmaku i Planinarskom društvu „Strahinjčica“, a Nagradu za životno djelo primio je Branko Cvrtila.

Svečanoj sjednici nazočio je i predsjednik Vlade RH Andrej Pleković s brojnim ministrima, saborskim zastupnicima i državnim tajnicima. Okupljene su ispred domaćina pozdravili gradonačelnik Zoran Gregurović i predsjednik Gradskog vijeća Ivica Hršak. Nakon svečanog programa održana je sjednica Vlade RH u Maloj dvorani POU Krapina.