Budi dio naše mreže
Izbornik

Predavanje dr. Ćelića „Ima li za ovisnosti lijeka?“

Rijeka (IKA)

Podružnica Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva u Rijeci organizirala je u srijedu, 8. svibnja na Medicinskom fakultetu stručno predavanje pod naslovom „Ima li za ovisnosti lijeka?“ koje je održao prim. dr. sc. Ivan Ćelić s Klinike za psihijatriju Vrapče, izvijestio je HKLD.

Nakon pozdravnog govora predsjednika Podružnice doc. dr. Kristiana Krpine i uvodne molitve riječkog nadbiskupa Mate Uzinića, predavač je govorio o nužnosti sveobuhvatnog pristupa problemu ovisnosti koji ima svoju biologijsku, psihološku, sociološku te duhovnu sastavnicu. Ovisnost je kao i velika većina drugih bolesti: može se prevenirati, liječiti, mijenja biologiju tijela, a ako se ne liječi može dovesti do povećanog rizika mortaliteta i morbiditeta te može ozbiljno utjecati na kvalitetu života pacijenta.

Hrvatska iskustva govore kako su načelo smanjenja šteta i koncept oporavka kompatibilni te je u tom smislu istaknuta izvrsna suradnja Klinike za psihijatriju Vrapče i Zajednice Pape Ivana XXIII. koja ima četiri terapijska centra u Hrvatskoj te Zajednice Susret koja ima dva terapijska centra. Poslije predavanja uslijedila je rasprava na kojoj se govorilo ne samo o kemijskim, nego i bihevioralnim ovisnostima poput ovisnosti o kockanju koja u Hrvatskoj poprima epidemijske razmjere. Predavanju je nazočio i dekan riječkog Medicinskog fakulteta prof. dr. Goran Hauser.