Budi dio naše mreže
Izbornik

Predavanje o procesu tugovanja nakon gubitka voljene osobe

Belišće (IKA)

Predavanje „'On liječi one koji su srca skršena i povija rane njihove' (Ps 147,3): živjeti s gubitkom“ održano je u nedjelju 29. listopada u Dvorani bl. Alojzija Stepinca u župnoj crkvi sv. Josipa Radnika u Belišću.

Predavanje, koje tematski uvodi u slavlje svetkovine Svih svetih i spomena svih vjernika pokojnika, održala je vjeroučiteljica Vanesa Šerić, sveučilišna specijalistica za pastoral kriznih situacija i certificirana edukatorica za podršku u tugovanju po metodi D. Kesslera.

Na početku predavanja Vanesa Šerić je predstavila rezultate istraživanja koje je provela 2015. godine u okviru specijalističkog rada „Kronično žalovanje: izazov i mogućnosti pastoralnog djelovanja“, čiji su rezultati bili poticaj za njezino daljnje usavršavanje na području tugovanja. Bili su poticaj i za osnivanje udruge PUKS – Podrška u kriznim situacijama, čija je predsjednica od osnutka 2016. godine.

U predavanju se dotakla mnogih pitanja, kao što su gubitak, razlika između tuge, tugovanja i žalovanja, faza, stadija i zadataka u tugovanju i sl. Sve je to bilo oprimjereno i brojnim konkretnim situacijama na koje se nailazi u praktičnome djelovanju na ovome polju. Posebna pažnja posvećena je iskustvu smrti voljene osobe, različitim emocijama koje prate iskustvo gubitka, traženju smisla i vjerskim resursima. Kroz upoznavanje i prepoznavanje potreba tugujućih slušatelji su potaknuti na dobrovoljno prihvaćanje promjene koju uzrokuje smrt voljene osobe i svjedočenje vlastitog puta tugovanja u sigurnom okruženju. Čitanje Božje riječi i molitva stvaraju osobni prostor za pronalaženje više mira, ljubavi i zahvalnosti nego boli. Na kraju predavanja slušatelji su upućeni da se ovih dana posjećivanja grobova svojih voljenih pokušaju sjetiti njihova života s ljubavlju, a ne samo bolnih trenutaka smrti. Vjera u vječni život i ljubav koja nikad ne prestaje za kršćane su neiscrpni izvor utjehe.

Predavanje je održano u okviru projekta „Budi tu“ koji sufinanciraju Grad Belišće i Osječko-baranjska županija. Ovim predavanjem se ujedno otvorio prostor i za organiziranje grupa podrške u tugovanju u sklopu redovitoga pastoralnoga djelovanja u belišćanskoj župi.

Ključne riječi:
tugovanje Vanesa Šerić žalovanje