Budi dio naše mreže
Izbornik

Predavanjem o Ruđeru Boškoviću počelo obilježavanje 30. obljetnice osnutka HKD-a Napredak – Dubrovnik

Dubrovnik (IKA)

U okviru obilježavanja 30. obljetnice obnoviteljstva u Dubrovniku, Hrvatsko kulturno društvo Napredak – Dubrovnik priređuje niz događanja i znanstvenih predavanja, a prvo od njih bilo je 18 . svibnja 2023. u Saloči od zrcala Narodne knjižnice Grad.

Predavanje o temi „Ruđer Josip Bošković u zrcalu srpskih svojatanja“ održao je izvanredni profesor na Sveučilištu u Dubrovniku dr. sc. Marinko Marić.

U ime HKD-a Napredak – Dubrovnik okupljene je pozdravila potpredsjednica HKD-a Napredak – Dubrovnik dr. sc. Katja Bakija, sveučilišna profesorica. Predavanju su prisustvovali i predsjednik HKD-a Napredak – Dubrovnik Ivan Maslać i Katarina Doršner, gradski vijećnici i zainteresirana javnost.

Tema koju je obradio i predstavio dr. sc. Marić bliska je temi njegove doktorske disertacije koja opisuje stanovništvo župe Ravno, s obzirom da su Boškovići porijeklom iz Orahova Dola iznad Slanoga.

Predavač je, prikazujući izvore i dokumente koji se čuvaju u Dubrovačkoj biskupiji i arhivu, pojasnio podrijetlo obitelji Bošković i pokazao zapise o krštenju Ruđera Boškovića, o emancipaciji ili „ostavštini“ Boška Boškovića, Ruđerovog djeda, koje je ostavio svom sinu, Ruđerovom ocu, Nikoli Boškoviću te brojne druge zanimljive podatke.

Istaknuo je da je Ruđer imao još osmero braće i sestara, a smrću sestre Anice Bošković, dubrovačke pjesnikinje, loza Nikole Boškovića nažalost je utrnuta jer od devetero djece ni jedno nije imalo potomstvo. Ukratko je prikazao i podatke o široj i užoj obitelji Bošković te Ruđerov životopis.

Predavač je istaknuo da je neosporno da je Ruđer Josip Bošković iznimno važan i poznat znanstvenik te se spomen na njega treba njegovati, no prikazao je, također uz navode i izvore, kako postoje nastojanja da ga se u javnosti predstavi kao podrijetlom srpskog znanstvenika.

U svezi s tim nastojanjima poručio je da ga je i papa Benedikt XVI. svojim govorom u posjetu Hrvatskoj afirmirao kao velikog hrvatskog znanstvenika: „On vrlo dobro utjelovljuje sretnu svezu između vjere i znanosti, koje se uzajamno potiču na propitivanje, koje je istovremeno otvoreno, raznoliko, ali i sintetičko. […] U Boškoviću imamo analizu, imamo proučavanje mnogovrsnih znanstvenih grana, ali imamo i strast za jedinstvom. A to je tipično za katoličku kulturu. […] Odajemo priznanje slavnome Hrvatu, ali i istinskom isusovcu: častimo štovatelja istine koji dobro zna koliko ga ona nadvisuje, ali koji također zna, u svjetlu istine, upotrijebiti do kraja sposobnosti razuma kojima ga je Bog obdario.“

Pitanja i rasprava nakon predavanja potaknuli su pitanja o kipu i Poljani Ruđera Boškovića, imenu Zračne luke Dubrovnik, a potpredsjednica HKD-a Napedak – Dubrovnik pozvala je sve okupljene na sljedeće događanje u subotu 20. svibnja 2023. u 18 sati i 20 minuta – predstavu Teatra Gavran „Glasnogovornik“, a u 19:30 na maloj Sceni Bursa bit će također upriličen razgovor s autorom teksta, književnikom Mirom Gavranom.