Budi dio naše mreže
Izbornik

Borovičani predsjedniku Milanoviću predstavili projekt postavljanja kipa sv. Jadvige

Zagreb (IKA)

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je u ponedjeljak 31. siječnja 2022. predstavnike Zavičajne zajednice Borovičana i Župe Preobraženja Gospodinova – Borovica iz Bosne i Hercegovine, izvijestio je Ured Predsjednika.

Članovi Zavičajne zajednice Borovičana zahvalili su predsjedniku Milanoviću, kako su kazali, što se istinski bori za prava Hrvata u BiH, te su mu predstavili aktivnosti Zavičajne zajednice. Prema njihovim riječima, cilj Zavičajne zajednice je ohrabriti Hrvate iz BiH, posebno iz središnje Bosne, da ostanu ondje živjeti, a svojim aktivnostima žele pokazati da Hrvati u srednjoj Bosni nisu zaboravljeni i napušteni.

Posebno su istaknuli svoj projekt postavljanja kipa svete Jadvige (Hedvige) u Borovici, čime bi Borovica dobila zasluženo mjesto i trajni značaj za povijest Hrvata u BiH. Zavičajna zajednica Borovičana, u suradnji s udrugama Poljaka u BiH, već je prikupila dio sredstava potrebnih za realizaciju projekta, a pomoć očekuje i od Republike Hrvatske, rečeno je na sastanku.

Razgovarali su s predsjednikom Milanovićem i o stradanju Borovičana tijekom rata u BiH, o situaciji u kojoj danas žive Hrvati na tom području, ali i o ukupnom položaju Hrvata u BiH. Prema posljednjem popisu stanovništva, u Borovici živi ukupno 146 Hrvata, dok ih je 1991. godine živjelo više od 1500.

U izaslanstvu Zavičajne zajednice Borovičana bili su koordinator Zajednice i župe Borovica za projekt štovanja sv. Jadvige u Borovici Mladen Miletović, župnik Župe Preobraženja Gospodinova u Borovici Vlado Vrebac, član Upravnog odbora Zavičajne zajednice Borovičana Tomislav Matošević, te članovi Zajednice Zdenko Šimić, Slađan Bešlić i  Vid Vučak.

Uz predsjednika Milanovića na sastanku je bio savjetnik Predsjednika za vanjsku i europsku politiku Neven Pelicarić.