Budi dio naše mreže
Izbornik

Predsjednik Sabora Jandroković i predsjednik Nacionalnog vijeća austrijskog Parlamenta Sobotka razgovarali o komemoraciji na Bleiburgu

Beč (IKA)

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sastao se 8. travnja s predsjednikom Nacionalnog vijeća austrijskog Parlamenta Wolfgangom Sobotkom na marginama Konferencije predsjednika parlamenata Europske unije.

Predsjednik Sabora Jandroković i predsjednik Sobotka ocijenili su bilateralne odnose odličnima, tradicionalno prijateljskim i vrlo sadržajnima na svim razinama vlasti i na mnogim područjima.

Daljnjem razvoju odnosa pridonijet će i ponovno intenziviranje parlamentarne suradnje pri čemu je važna i redovita odborska suradnja o pitanjima od zajedničkog interesa kao i suradnja na razini predsjednika parlamenata. Predsjednik Hrvatskoga sabora Jandroković ponovio je poziv predsjedniku Nacionalnog vijeća austrijskog Parlamenta za posjet Hrvatskoj. Također, pozdravljeno je zajedničko sudjelovanje Hrvatskoga sabora, austrijskog Parlamenta i mađarske Nacionalne skupštine u twinning projektu „Osnaživanje uloge parlamenata u Bosni i Hercegovini u kontekstu europskih integracija“.

Dvojica predsjednika razgovarala su i o komemoraciji bleiburške tragedije. Predsjednik Sobotka iskazao je razumijevanje za važnost njezina održavanja za Hrvatsku. Dvojica predsjednika suglasna su da odavanje pijeteta žrtvama komunističko-totalitarnog režima nakon II. svjetskog rata mora biti u središtu komemoracije te da ona ne smije biti instrumentalizirana u političke svrhe.

Sugovornici su posebno naglasili važnost poštivanja austrijskih zakona i strogu zabranu nacističkih i ustaških simbola.

Dvojica predsjednika razgovarala su i o situaciji u jugoistočnoj Europi, izvijestio je Ured predsjednika Hrvatskog sabora.