Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljen novi broj godišnjaka Kolišće

Zagorje Ogulinsko (IKA)

Uoči blagdana sv. Jurja, nebeskog zaštitnika Župe sv. Jurja u Zagorju Ogulinskom, u petak 22. travnja predstavljen je novi broj župnog godišnjaka Kolišće.

Predstavljanje je održano u prostorijama DVD-a Zagorje u prisutnosti upravitelja župe vlč. Nikole Prša i njegova zamjenika Brune Lovakovića, zamjenika gradonačelnika Ogulina Danijela Vukelje te ostalih gostiju. Predsjednik KUD-a Sv. Juraj Zdravko Bertović, koji je nakladnik lista, je pozdravio sve nazočne te prepustio predstavljanje lista Maji Bertović.

Na kraju je urednica lista Anita Puškarić zahvalila svim sponzorima na podršci listu koji je, kako je rekla, najbolja legitimacija zagorskog kraja s tri mjesna odbora Zagorjem, Ribarićima i Desmericama. „Ovaj list je plod svih onih vrijednosti kojima ste obilovali protekle godine, a ovo je i prilika da se pomolimo i za vašeg preprano preminulog župnika vlč. Ivicu Miloša koji u vas usadio dosta tih vrijednosti“, rekao je vlč. Prša.

Kolišće počinje riječju gospićko-senjskog biskupa Zdenka Križića i porukom pape Franje za korizmu 2022. Župnu kroniku predstavlja vjeroučitelj Franje Puškarić u kojoj se značajan dio odnosi na oproštaj od preminulog župnika Ivice Miloša uz pismo sućuti biskupa Križića te oproštajnog govora od strane župe.

Učiteljica Dinka Mališ donosi prikaz aktivnosti u područnoj školi Bernarda M. Luketicha, Prve osnovne škole Ogulin, čiji su učenici proteklog razdoblja osvojili nekoliko medalja na natjecanjima, dok Mihaela Marković predstavlja aktivnosti Područne škole Desmerice.

Slijedi prikaz aktivnosti po mjesnim odborima: Ivice Vukovića za MO Zagorje, Ivice Paušića za MO Ribariće i Zlatka Francetića za MO Desmerice. Ivan Kolić prezentira rad DVD-a Zagorje, Mladen Paušić DVD-a Ribarići, a Zdravko Bertović KUD-a Sv. Juraj. Josip Puškarić donosi aktivnosti LD Srnjaka a Tihomir Bertović od LD Klek, VII. Sekcije. Ivica Puškarić piše o aktivnostima Udruge ZNG Klek. Franjo Bertović piše o aktivnosti Hrvatske bratske zajednice iz SAD-a, a Ivica Francetić o aktivnostima domaćeg odsjeka 2001 Frankopana iz Zagorja.

U rubrici „Zagorje nekad i sad“ Franjo Kolić donosi povijesne detalje iz života Zagorja vezano za gradnju infrastrukture, cesta, lovačkog doma vodovoda, telefonije i nogometnog igrališta kao i povijesti vatrogastva u Zagorju. Franje Puškarić piše o obnovi magazina kraj župnog stana. Kolišće završava rubrikama zanimljivosti i zabavnim kutkom.

Izdavač lista je Župa sv. Jurja, lektor je Ines Puškarić, a na čelu uređivačkog odbora je glavna urednica je Anita Puškarić. Tisak je obavila Og grafika. Na naslovnici i zadnjoj stranici dominiraju fotografije iz povijesti DVD-a Zagorja koje ove godine slavi 70. obljetnicu postojanja.