Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljena knjiga na esperanto jeziku i otvorena izložba Luce Cetinić

Split (IKA)

Predstavljanje knjige „Rakonto pri nekutima inganaĝo Svjetlana“ te otvorenje izložbe umjetničkih radova Luce Cetinić održano je u petak, 24. studenog 2023., u Udruzi „Mi“ u Splitu.

Prvi se prisutnima obratio predsjednik Društva za esperanto „Split“ Zdravko Budiša, koji je pozdravio prisutne, a na poseban način učenice i učenike iz Glazbene škole Josipe Hatze s njihovom profesoricom Temjanuškom Maslov te učenike 4. d. razreda iz Osnovne škole „Mertojak“ iz Splita, zajedno s njihovom učiteljicom Ivkom Kavelj, koji su izveli glazbene i scenske točke na susretu. „Esperanto jezik je zaštićeno kulturno dobro u Republici Hrvatskoj zbog svoje tradicije od 101 godine u Dalmacji i Splitu. S prekidima, zbog rata, toliko traje i tradicija rada našeg Društva za esperanto ‚Split‘, odnosno Esperanto societo ‚Split‘, kako to zvuči na esperantu“, istaknuo je u uvodu predsjednik Budiša.

Nakon povijesnog presjeka i otpjevane himne „La espero“, u drugom dijelu susreta, prisutnima je predstavljena knjiga na esperanto jeziku pod nazivom „Rakonto pri nekutima inganaĝo Svjetlana“, hrvatske esperantistice, književnice i umjetnice Luce Cetinić. Autorica je predstavila sadržaj knjige te povijest i ideju nastanka. Tijekom predstavljanja knjige učenici 4. d. iz Osnovne Škole „Mertojak“, zajedno sa svojom učiteljicom Ivkom Kavelj, pripremili su scenski prikaz u kojem su pojedine dijelove iz knjige recitirali na hrvatskom i esperanto jeziku. Na autoričino iznenađenje, na kraju su izrecitirali pjesmu koju su joj posvetili. „Ovo je na jedan način trilogija. Prvi put su se moji učenici upoznali s autoricom i njezinim likom Svjetlanom prije dvije godine, kada knjiga praktički nije bila niti izdana. Drugi put smo nastupali na premijernom predstavljanju knjige te smo danas opet ovdje. Pozitivne reakcije bile su pokazatelj da se radi o knjizi koja ostavlja snažan utisak na djecu“, istaknula je učiteljica. „Knjiga je doživjela niz izdanja u različitima zemljama od Francuske, Mađarske, Slovenije, Italije pa sve čak do Koreje. Nisam ni sanjala da će tako biti“, kazala je autorica.

U trećem dijelu otvorena je izložba umjetničkih radova Luce Cetinić. U uvodnom dijelu održao je govor, kao svojevrsni osvrt o likovnim djelima pod nazivom „Jedan slikarski let, iz duhovnosti u vlastitu kreaciju“, slikar i kipar dr. sc. Damir Markulin. „Kod ove slikarice posebno je naglašena vrijednost i dar promatranja svijeta dječjim očima. U kontekstu njezine odvažne životne borbe s invaliditetom postoji poveznica s Friedom Kahlo, svjetski poznatom umjetnicom, koja je usprkos invaliditetu i konstantnim bolovima izgradila osebujni umjetnički likovni svijet koji je ušao u anale svjetske povijesti umjetnosti. Dakle, ova slikarica usprkos fizičkim ograničenjima, snagom duha i emocije neumorno stvara zadnjih dvadesetak godina. Produkt njenog stvaranja jest osebujni likovni svijet u kojem prevladava ljubav prema životu, svojevrsna posvećenost zavjetu života. Možemo zaključiti da likovna djela iz opisanog opusa ove slikarice koja nema formalnu likovnu naobrazbu zavrjeđuju pozornost, stanovitu valorizaciju, te ostvaruju predikte zanimljive i snažne komunikacije recipijenta s njenim osebujnim unutarnjim svijetom“, zaključio je. Izložba se može posjetiti i razgledati od ponedjeljka, 27. studenog do petka, 15. prosinca, svaki radni dan u vremenu od 16 do 20 sati.

Dodatni povod za okupljanje svih pasioniranih esperantista i ljubitelja ovoga jedinstvenoga jezika, bilo je obilježavanje Dana Lazara Ludviga Zamenhofa, utemeljitelja i tvorca međunarodnog planskog-umjetnog jezika esperanto, a čiji se dan obilježava na obljetnicu njegova rođenja u prosincu. Naime, esperanto je međunarodni umjetni jezik nastao u drugoj polovici 19. stoljeća prema zamisli spomenutoga Zamenhofa. Njegov plan je bio da esperanto postane jezik koji će povezivati sve ljude bez obzira na jezik, vjeru, naciju, rasu. Govorna zajednica esperantista postoji više od stotinu godina, a čine ju brojni govornici i simpatizeri okupljeni u tisuće klubova, grupa, udruženja, strukovnih i nacionalnih saveza na svim kontinentima. Tako postoji i Hrvatski savez za esperanto, a kao jedan od ogranaka je i Društvo za esperanto „Split“.