Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljena knjiga o don Marku Staniću, iznimnom i poniznom Božjem slugi

Split (IKA)

U dvorani Centralnoga bogoslovnog sjemeništa u Splitu u utorak 12. ožujka predstavljena je knjiga „Vjera – pjesma i radost: Pisana ostavština don Marka Stanića i suvremenici o njemu“ koju su priredili prof. dr. don Slavko Kovačić, dr. Ružica Martinović-Vlahović i Ivan Rodić, a objavila Crkva u svijetu iz Splita.

“Čovjek puna srca, radosne vijesti, ali praznih džepova”, kako je don Marka u uvodnoj riječi na predstavljanju nazvao splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, rođen je u Komiži, 1913., a umro u Solinu, 1978. Za svećenika je zaređen 1936. te je kroz bogate četrdeset i dvije godine svećeničke službe bio župnik u više župa (Mravince, Kučine, Krstatice, Desni i Komin), duhovnik splitskog Sjemeništa i Bogoslovije, te duhovni pomoćnik u Solinu na samom kraju svoga služenja.

Knjiga je podijeljena u dva dijela. Prvi sadrži don Markove objavljene, ali i dosad neobjavljene tekstove u kojima je sabrana pisana ostavština ovog svećenika (pjesme, crtice, pjesme u prozi, male meditacije, eseji, pjesnička proza, aforizmi…) koju je pisao u posljednjem desetljeću života, a objavljivao u vjerskim listovima Veritasu, Glasniku Srca Isusova i Marijina, Taveliću i splitskoj Mariji. Drugi dio „O don Marku“, ima nekoliko poglavlja: „Životni put svećenika don Marka Stanića“ kojem je autor don Slavko Kovačić, „Pjesma i radost – dozivanje Marka Stanića s druge obale“ gdje su prikupljena svjedočanstva osoba bliskih don Marku, počevši od suautorice Ružice Martinović-Vlahović do sjećanja don Markovih suvremenika i kolega svećenika, te nekoliko recenzija njegovih tiskanih knjiga kao i tridesetak stranica fotografija koje vjerno ilustriraju don Markov životni put.

Moderator predstavljanja prof. dr. don Mladen Parlov naglasio je kao je riječ o iznimnom i poniznom Božjem sluzi, pristupačnom, veselom i blagom koji nije htio da se o njemu puno govori budući da je don Marko tvrdio kako samo djela učinjena iz ljubavi vrijede. „Ali mi koji ostajemo moramo govoriti, jer ne možemo šutjeti o velikim ljudima, svecima našeg vremena”, kazao je don Mladen. To su predstavljajući knjigu potvrdili i prof. dr. don Ante Mateljan, don Tomislav Ćubelić te dr. Kovačić.

Dr. Mateljan osvrnuo se na don Markovu ostavštinu sabranu u knjizi, osobito meditacije i molitve, koje su kroz slike iz svakodnevice slušateljima bliske i razumljive, uvijek otvorene za daljnje promišljanje i primjenu na vlastiti život, otvaraju ljudsko srce Gospodinu i daju hrabrost putovanja u vjeri koja vodi domovini na nebesima. „U vremenima kada se u apokaliptičnim tonovima predočavalo silnog Gospodina, don Marko bi se na duhovnim obnovama najprije nasmiješio, nas sjemeništarce kao svoju djecu pozdravio, pa zapjevao ‘Svećenika Majko svojoj Crkvi daj, koji će nas Majko, voditi u raj!’, prisjetio se dr. Mateljan.

Ćubelić, kojemu je don Marko također bio duhovnik u Sjemeništu, opisao ga je kao drugačijeg od ostalih svećenika i duhovnika, s nastupom punim pjesničkog stila, osobu spremnu i pripremljenu na svaki susret s bližnjim, pobornika prvenstveno duha, a ne samo rada i discipline te kao blagog i susretljivog u životu, svećeništvu i osobito ispovijedi s uvijek dubokim i jasnim savjetima.

O životu don Marka Stanića obilježenim križem, obiteljskom tragedijom i na kraju bolešću, govorio je i dr. Kovačić, naglasivši da je don Marko uvijek „iskazivao veliko poštovanje i ljubav prema svakom čovjeku, osobito siromašnima i bolesnima te mu je, unatoč osobnim trpljenjima, život bio molitva i radost“.

Svi predstavljači kao i svjedoci iz ove jedinstvene knjige o don Marku Staniću objedinjeni su oko zaključka da će primjer ovog plemenitog svećenika svima koji budu pozorno čitali knjigu uvelike olakšati put u traženju i nalaženju smisla te pravih uporišta vjere i drugih životnih radosti.

Predstavljanje je pjesmom obogatio zbor bogoslova pod ravnanjem maestra don Ivana Urlića. U dogovoru s izdavačem i Splitsko-makarskom nadbiskupijom sva zarada od prodaje knjige bit će darovana udruzi Marijini obroci za obroke siromašnih u Africi. Nadbiskup Barišić darovao je knjigu svim sjemeništarcima i bogoslovima.

Ključne riječi:
don Marko Stanić