Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljena knjiga o tajniku nadbiskupa Stepinca

Bebrina (IKA)

Ogranak Matice hrvatske u Slavonskom Kobašu zajedno s Despot infinitus d.o.o. predstavili su u četvrtak, 30. studenog knjigu „Ivan Šalić, osobni tajnik Alojzija Stepinca“ autora dr. sc. Josipa Jagodara i Zvonimira Miloševića.

Predstavljanje je upriličeno u Bebrini, Šalićevom rodnom mjestu, a knjigom su obuhvaćeni povijest Bebrine, Šalićev životopis i korespondencija s obitelji dok je bio zatočen u starogradiškom zatvoru i po izlasku iz njega.

Nakon pozdrava načelnika Općine Bebrina Ivana Brzića, o knjizi je u ime suizdavača govorila dr. sc. Marija Karbić, znanstvena savjetnica i predstojnica Hrvatskog instituta za povijest, Podružnice za povijest Slavonije, Srijema i Baranje Slavonski Brod. Potom je govorio umirovljeni župnik Stjepan Sokolović, koji je osobno poznavao Ivana Šalića.

O prvom dijelu knjige – Bebrini i Šalićevu životu do uhićenja, govorio je jedan od autora dr. sc. Josip Jagodar iz Slavonskog Kobaša, viši asistent na Odjelu društveno-humanističkih znanosti Sveučilišta u Slavonskom Brodu. O Ivanu Šaliću od uhićenja do smrti govorio je drugi autor, Zvonimir Milošević iz Bebrine.

Knjigom su obuhvaćeni Šalićevo djetinjstvo i školovanje, vrijeme studija, služenje vojnog roka, dovršetak studija te svećeničko ređenje. Opisani su njegova svećenička služba te studij kanonskog prava i doktorat u Rimu, prekinut početkom Drugog svjetskog rata na području današnje Hrvatske. U tom razdoblju Šalić je imenovan tajnikom nadbiskupa Alojzija Stepinca, što je obilježilo njegov život do smrti.

Nadalje, u knjizi su analizirani događaji iz razdoblja II. svjetskog rata u kojima je Šalić sudjelovao, njegovo uhićenje, suđenje u procesu s više optuženika, među kojima je bio i Stepinac. Autori pišu i o periodu Šalićevog zatočeništva u starogradiškom zatvoru. Posebno je vrijedno što su u knjizi objavljena sva dostupna pisma i dopisnice koje je uputio svojoj obitelji, a obitelj njemu od 1946. do 1981.

Autori su prije dvije godine razgovarali o pojedinim značajnim osobama iz brodskog Posavlja i shvatili da o većini osoba za koje su čuli nema dovoljno zapisa pa je potrebno istraživanje kojim će se prikupiti više podataka, prvenstveno o Ivanu Šaliću, sinu Bebrine. Njihovo istraživanje trajalo je više od dvije godine, ali trud se isplatio. Knjiga je vrlo vrijedna. Velikim pljeskom svi u dvorani pozdravili su jedinstveni uradak te napor i upornost dvojice autora, Jagodara i Miloševića, mladih ljudi, koji su puno rada i vremena ugradili u ovo djelo u želji da se o zavičajniku Šaliću sada zna puno više.