Budi dio naše mreže
Izbornik

"Glasnik - godišnjak Postulature bl. Alojzija Stepinca"

Zagreb (IKA)

Prigodom proslave blagdana bl. Alojzija Stepinca, biskupa i mučenika, iz tiska je izašao novi broj "Glasnika - Godišnjaka postultature bl. Alojzija Stepinca", objavljeno je na mrežnim stranicama Zagrebačke nadbiskupije.

Kako i napominje vlč. Tomislav Hačko, vicepostulator, uvodeći u Godišnjak, “primjeri uzornih pastira zagrebačke Crkve: bl. Augstina, bl. Alojzija, sluge Božjega Josipa Langa i kardinala Franje Kuharića pokazuju da to nije nemoguć zadatak niti poslanje biti svet.

U konačnici, važno je samo na čemu čovjek temelji svoje svjedočanstvo. Svi maločas nabrojani pastiri temeljili su ga u svakodnevnom slavlju mise, nju su živjeli i svjedočili. A polazeći svaki dan tu školu, što li su drugo mogli i naučiti nego li kako se ljubi Gospodin i bližnji, odnosno »nisu navijestili snagu i dolazak Gospodina našega Isusa Krista sljedeći izmudrene priče, nego kao očevici njegova veličanstva« (usp. 1Pt 1,16).

U tom smjeru vode nas i tekstovi u ovom novom broju Godišnjaka. Iako su od nekih riječi ispisanih na stranicama Godišnjaka prošli ne samo dani, nego i tolike godine, one su i danas za svakog čitatelja dobre volje jednako aktualne i izazovne. A da te riječi ne bi ostale samo »mrtvo slovo na papiru«, na redu je danas svatko od nas da svojim mislima, riječima i djelima svjedoči svetost Božjega imena.

Tako »i mi moramo upoznati Isusa najprije u njegovoj trpećoj ljudskoj naravi, noseći svoj križ za Njim: križ bolesti, koje nas snađu, križ kleveta, kojima nas obasiplju naši neprijatelji, križ siromaštva, kojemu smo možda izvrgnuti, križ progonstva, kojima su izvrgnuti, kojima, kako veli apostol svi, koji hoće da pobožno žive u Kristu Isusu« (bl. Alojzije).

Ovaj ideal življenja svetosti u baštinu sam ostavili tijekom duge povijesti spasenja toliki nam znani i neznani sveci i Crkve, ali i hrvatskog naroda. Stoga molimo njihovu pomoć i zaštitu na tom putu, ali i na putu rasta u svetosti na koju smo svi pozvani od samoga Gospodina: Kao što je svet Onaj koji vas pozva, i vi budite sveti u svemu življenju” (1Pt 1,15).
Ključne riječi:
Alojzije Stepinac glasnik novi broj