Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljena knjiga prof. mr. Ivice Đakovića „Brak, obitelj, građanska prava i sloboda”

Zagreb (IKA)

Knjiga „Brak, obitelj, građanska prava i sloboda” autora prof. mr. Ivice Đakovića predstavljena je 17. ožujka u dvorani Bazilike Srca Isusova u Zagrebu.

Knjigu su predstavili  dr. Križo Katinić, liječnik, prof. Ivan Bekavac Basić, i dr. Božidar Nagy, SJ. Na kraju predstavljanja o knjizi i njenim najvažnijim porukama govorio je i sam autor.

Prof. Ivica Đaković i knjizi opisuje i analizira sve naslijeđene teške posljedice komunističke prošlosti, razotkriva sadašnje nezacijeljene rane hrvatskog naroda, dijagnosticira sadašnje stanje hrvatskog društva te daje smjernice, sugerira i predlaže rješenja.

Knjiga je plod dugogodišnjeg rada njenog autora kao pedagoga, ravnatelja i profesora u hrvatskom školstvu. Ona se temelji na iskustvu, istraživanjima i proučavanjima pedagogijske teorije i pedagoške prakse kao i na analitičkim otkrivanjima relevantnih činjenica utemeljenim u povijesnim, sociološkim, teološkim i političkim utjecajima na razvitak i stanje u hrvatskom društvu.

Knjiga ima pet dijelova. Peti dio knjige jest najopsežniji i zauzima cijelu drugu polovicu knjige. Tu su obrađeni mnogi primjeri narušavanja ljudskih prava i sloboda u Hrvatskoj s nekih značajnih područja čovjekova svakidašnjeg djelovanja, kao što su društveni odnosi, građanska prava, školstvo, odgoj i naobrazba, ugroza vjerskih prava i sloboda, tiskovni i elektronički mediji, politika. Među ostalim autor analizira i napade na Katoličku Crkvu u hrvatskoj posljednjih godina te na ljudska prava i slobodu vjernika.

Ivica Đaković, mr. sc., (r.1953. g.) diplomirao je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu kao prof. pedagogije. Na istom je fakultetu završio postdiplomski studij Škola i suvremeno društvo. Cijeli radni vijek posvetio je odgoju i naobrazbi djece i mladeži u hrvatskom osnovnom i srednjem školstvu. Započeo je službu u Slavoniji, (Bošnjaci, Županja) kao prvi pedagog škole. Nakon pet godina vraća se u Zagreb i zapošljava u SIZ-u usmjerenog obrazovanja na poslovima planiranja i programiranja. Tri godine poslije postaje pedagog u osnovnoj školi u centru Zagreba (ul. Račkoga). U istoj školi postaje ravnatelj te je s počecima demokratskih promjena 1993. školi promijenio ime u OŠ „Dr. Ivan Merz“ budući da je u toj zgradi, bivšoj bolnici, bl. Ivan Merz završio svoj zemaljski život. 2001. nastavlja ravnateljsku službu u OŠ Pavleka Miškine u Zagrebu, a od 2009. godine do 2018. vrši službu pedagoga u OŠ Petra Zrinskog u Zagrebu.

Kao pedagog, istraživač, didaktičar, odgojitelj, pedagoški praktičar, teoretičar i terapeut radio je s učenicima, učiteljima, profesorima i roditeljima. Fokus njegovih stručnih i znanstvenih preokupacija odnosi se na probleme odgoja i naobrazbe te na bračnu i obiteljsku tematiku. U tom kontekstu objavio je više od pedeset stručnih i znanstvenih radova. Održao je više desetaka izlaganja na znanstvenim skupovima, u obrazovnim emisijama Hrvatskog radija, na HRT-u, na Novoj TV, na Laudato TV, na raznim stručnim i političkim tribinama, na pedagoškim večerima. Autor je i moderator znanstvenog projekta Znanost i vjera. S akademikom Vladimirom Paarom realizirao je više od 30 takvih skupova diljem i izvan Hrvatske.

Osnivač je, prvi i dugogodišnji predsjednik Hrvatskog odgojno obrazovnog sindikata – HOOS Partner. Aktualni je predsjednik Hrvatskog katoličkog društva prosvjetnih djelatnika (HKDPD) koje je brojnim svojim aktivnostima dalo veliki obol u stvaranju boljeg hrvatskog školstva i društva. Član je Znanstvenog vijeća za školstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Dragovoljac je Domovinskog rata.

Ključne riječi:
ivica đaković o. Božidar Nagy