Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljena knjiga „Razgovori“ dr. don Mladena Parlova

Split (IKA)

Nova knjiga prof. dr. sc. don Mladena Parlova „Razgovori” predstavljena je u srijedu, 15. svibnja u velikoj dvorani Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu.

Dvadeset i prvu knjigu po redu, iz autorovoga znanstveno-teološkoga opusa, javnosti su predstavile profesorica romanskih jezika u mirovini, dr. sc. Margita Vučetić te profesorica na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu dr. sc. Jadranka Garmaz. Nova autorova knjiga predstavljena je u sklopu „Dana KBF-a“ koji se odvijaju od 13. do 17. svibnja povodom 25. obljetnice od osnutka Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Splitu.

Program je započeo pozdravnim govorom dekana Katoličkoga bogoslovnog fakulteta sveučilišta u Splitu dr. sc. fra Šimuna Bilokapića.

Prof. Vučetić u izlaganju je istaknula da dr. Parlov ima bogati opus, ali nadasve zanimljivo i široj javnosti razumljivo „pero“. Kazala je da nije nimalo lagan zadatak predstavljati autorovu dvadeset i prvu knjigu u nizu, imajući u vidu brojne knjige i članke koje je napisao. Autor se u knjizi hvata u koštac s brojnim aktualnim teološkim i društvenim temama. Ne izbjegava niti preskače odgovore na postavljena pitanja, ne boji se biti izravan, iskren i strog u istini, ali također uputiti prigovor Crkvi i staležu kojemu pripada ako je to potrebno. Ono što se jasno očituje u don Mladenovim odgovorima na postavljena različita pitanja je prisutnost nade i optimizma, ali ne tek površne nade već nade koja je utemeljena u osobi Isusa Krista, istaknula je prof. Vučetić.

Prof. Garmaz istaknula je da je knjiga „Razgovori“ duhovni priručnik pisan kao „intervju“. Na prvi pogled, čitatelj bi mogao upasti u klopku te podcijeniti sadržajnost knjige. Međutim, riječ je o daleko složenijem sadržaju od „light-teologije“ ili „welnes-teologije“. Sadržaj knjige, naizgled sročen u jednostavna publicistički stil, plod je autorova dobrog poznavanja tema te dugogodišnjeg znanstveno-teološkog rada. Odgovarajući na novinarska pitanja autor nudi odgovore, jezgrovito progovarajući o različitim teološkim temama od praktičnih i odgojnih, duboko ukorijenjenih u crkvenom učiteljstvu, posebno u otačkoj misli, moralnoj i dogmatskoj te duhovnoj teologiji. Svakako, u mozaičnosti tema i motiva svatko može pronaći zanimljivo i korisno, a ipak „svoje“ duhovno štivo o kršćanskome oblikovanju života, rekla je Garmaz.

Na kraju programa okupljenima se obratio autor te im zahvalio na dolasku, a predavačicama je uručio i prigodne darove.
Dr. Parlov je na završetku još kazao kako je knjiga nastala kao plod njegovih javnih nastupa na različitim medijskim platformama od 2007. do 2023. godine. Riječ je o izabranim temama. Također, naglasio je da su danas mediji važan dio svećeničkog poslanja. Zahvalio je na kraju i novinarkama i novinarima koji su ga pozvali na razgovore u svoje emisije.
Događaju su nazočili i župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, prorektor za znanost i kvalitetu Sveučilišta u Splitu dr. sc . Igor Jerković, dugogodišnji načelnik Dugopolja i bivši župan Zlatko Ževrnja te mnogi drugi.

Program je vodila i moderirala studentica druge godine teologije Iva Jakelić.