Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljena knjiga Renate Dobrić „I dok je srca, bit će i Kroacije!“

Kaštel Sućurac (IKA)

U organizaciji Naklade Bošković knjiga „I dok je srca, bit će i Kroacije!“ Renate Dobrić predstavljena je u utorak 28. svibnja u prepunom Nadbiskupskom kaštelu (Muzej Grada Kaštela) u Kaštel Sućurcu.

O knjizi su govorili predsjednik Društva hrvatskih književnika Đuro Vidmarović, direktor Naklade Bošković Zoran Bošković i autorica. U dramskom dijelu programa sudjelovali su glumac HNK-a Split Pere Eranović, voditelj i glumac Dramske udruge Proložac Marijan Grbavac, Mira Marinović Batić i Ivica Žegarac Žuti, dok je cijeli program pjesmom upotpunila muška klapa Podvorje. Program je vodila Marijana Vula.

U knjizi „I dok je srca bit će i Kroacije!“ autorica je sabrala i objedinila svojih sedam monodrama rodoljubnog i kršćanskog nadahnuća, svojevrsnih životopisa blaženika, svećenika, branitelja, djedova i baka koji su proživjeli siromaštvo, ratove i bili svjedoci i žrtve zla u Drugom svjetskom ratu i Domovinsko obrambenom ratu. Nekoliko njezinih drama napisano je na kaštelanskoj inačici čakavskog, sućuračkog idioma, koje njezinim likovima daje dubinu, toplinu, izvornost i životopisnost kao i bogatstvo života u kojem su, unatoč siromaštvu i mukama, živjeli puninu protkanu svojom plemenitošću i duhovnošću. Niz od sedam monodrama, ukoričenu u jednu knjigu, veliki je doprinos hrvatskoj vjerskoj i duhovnoj baštini. Renata Dobrić kroz svoje prepoznatljive likove (fra Bernardina Sokola, fra Ante Rubignonija i 97 Kaštelana, koji su poginuli pri američkom (savezničkom) bombardiranju, 5. prosinca 1943. godine u 15 sati i 5 minuta, kada je 36 bombardera američke ratne avijacije stacionirane u Foggiji u Italiji ispustilo svoj smrtonosni teret nad Kaštel Sućurac, na crkvu od koje je samo ostao zvonik…) oblikuje teme o rodoljublju, domoljublju, vjeri, Bogu i obitelji koji su, kako je rekla autorica, temelj života i opstanka hrvatskog naroda kroz stoljeća.