Budi dio naše mreže
Izbornik

Preminula s. Mirjam Pandžić

Subotica (IKA)

S. Mirjam (Julijana) Pandžić preminula je 24. siječnja u Subotici u 81. godini života nakon duge i teške bolesti.

Rođena je 6. srpnja 1942. godine u Žedniku. S15 godina otišla je u zagrebački samostan Sestara Naše Gospe. Za redovnicu Družbe sestara Naše Gospe zaredila se 1966. godine. Bila je i nadstojnica samostana Sestara Naše Gospe u Subotici.

S. Mirjam Pandžić je u Zagrebu završila srednju glazbenu školu Vatroslava Lisinskog za teoretske predmete i flautu. Poslije je završila Muzičku akademiju u Zagrebu na teorijskom smjeru za nastavnicu. Usporedno je učila svirati orgulje.

Iste godine kada se zaredila, 1966., postala je orguljašica u Subotici, u crkvi Uskrsnuća Isusova, a od 1973. do kolovoza 2012. kada je umirovljena, bila je orguljašica u katedrali svete Terezije u Subotici.

Godine 1973. osnovala je katedralni zbor, prigodom priprema za proslavu 200. obljetnice početka gradnje crkve sv. Terezije Avilske, danas katedrale-bazilike. Zbor je 1980. godine dobio ime Katedralni zbor Albe Vidaković, u spomen na glazbenoga velikana podrijetlom iz Subotice. Katedralnim zborom ravnala je do kolovoza 2012. godine.

Utemeljiteljica je godišnje smotre dječjih župnih zborova Subotičke biskupije Zlatna harfa čija je koordinatorica bila od osnutka te manifestacije, 1986., do 2008. godine.

Nakon što je prestala voditi Katedralni zbor, s. Pandžić osnovala je i vodila zbor sv. Cecilije koji je djelovao pri Franjevačkoj crkvi u Subotici.

Vrijeme sprovoda s. Mirjam Pandžić bit će naknadno objavljeno.