Budi dio naše mreže
Izbornik

Preminuo Filip Vučak, nekadašnji veleposlanik RH pri Svetoj Stolici

Zagreb (IKA)

Nakon duge i teške bolesti 16. siječnja u Zagrebu preminuo je Filip Vučak, veleposlanik Republike Hrvatske u Francuskoj republici i stalni predstavnik Republike Hrvatske pri UNESCO-u, priopćilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova 18. siječnja.

Službu veleposlanika pri Svetoj Stolici obnašao je od 1. ožujka 2011. do 31. listopada 2015. godine. Papa Franjo odlikovao je veleposlanika Vučaka Ordenom velikog križa Reda Pija IX. s lentom. Svečanost uručenja odličja priređena je u Vatikanu 27. lipnja 2013. godine u povodu svetkovine sv. Petra i Pavla, a odličje mu je uručio zamjenik državnog tajnika nadbiskup Giovanni Angelo Becciu.

U priopćenju MVEP-a ističe se: “Pamtit ćemo ga kao vrsnoga diplomata koji je dao veliki doprinos razvoju hrvatske diplomacije od samog njezina početka, prvo kao načelnik službe za Zapadnu i Srednju Europu, za vrijeme Domovinskog rata, zatim kao načelnik za susjedne zemlje nakon Zagrebačkog summita i načelnik za Srednju i Istočnu Europu za vrijeme pristupnih pregovora s Europskom unijom.

Kao ministar-savjetnik i opunomoćeni ministar u hrvatskom veleposlanstvu u Parizu u drugoj polovini 1990-ih godina, a osobito od 2017. u svojstvu veleposlanika, znatno je pridonio razvoju odnosa s Francuskom, koju je iznimno dobro poznavao još od doba svoga studija na Sorboni. Njegovao je blisku suradnju s hrvatskom zajednicom u Francuskoj.

Bio je veleposlanik u Madridu u doba intenzivnog lobiranja za početak pristupnih pregovora s Europskom unijom, a kao veleposlanik pri Svetoj Stolici ustrajno je promicao povijesne činjenice o blaženom kardinalu Alojziju Stepincu, nadasve kada je započeo proces kanonizacije kardinala Stepinca na čemu smo mu osobito zahvalni. Obnašao je također odgovornu dužnost otpravnika poslova u Moskvi.

Zahvaljujući bogatoj diplomatskoj karijeri i postignućima imenovan je šefom kabineta ministra vanjskih i europskih poslova, a potom i posebnim savjetnikom potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih i europskih poslova. Odlaskom veleposlanika Vučka Hrvatska je izgubila jednoga od svojih najiskusnijih diplomata, erudita, poliglota i velikog domoljuba. Bio je među najmlađim zatvorenicima nakon sloma Hrvatskog proljeća. Promicanje hrvatskih interesa i hrvatske kulture bilo mu je uvijek na prvome mjestu, u čemu je bio i ostaje uzor brojnim mlađim diplomatima.”