Budi dio naše mreže
Izbornik

Preminuo kardinal Edward Cassidy, bivši predsjednik Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana

Newcastle/Australija (IKA)

Bivši predsjednik Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana, kardinal Edward Cassidy, preminuo je u Australiji u 96. godini života, prenosi Vatican News.

Crkva u Australiji i diljem svijet tuguje za kardinalom Cassidyjem, koji je preminuo u mjestu Newcastle u subotu, 10. travnja.

“Kardinal Cassidy pokazao je ne samo diplomatsku vještinu i političku oštoumnost, već i ljudsku autentičnost i zdrav razum”, rekao je nadbiskup Mark Coleridge, predsjednik Australske biskupske konferencije. “U svemu je postojala jednostavnost – jednostavnost čovjeka pozvanog na visoku službu u Crkvi, ali čvrsto uprtih očiju u Isusa Krista.”

Kardinal Cassidy rođen je u Sydneyju 5. srpnja 1924. Zaređen je za svećenika  1949., te studirao kanonsko pravo na Papinskom lateranskom sveučilištu u Rimu. Pridružio se Papinskoj crkvenoj akademiji 1953. te je zatim ušao u diplomatsku službu Svete Stolice gdje je obnašao razne službe diljem svijeta. Papa Ivan Pavao II. 1988. imenovao ga je zamjenikom za opće poslove u Državnom tajništvu, službu koju je imao do 1989., kada je imenovan predsjednikom Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana. Postao je kardinal 1991., a odstupio je sa službe predsjednika 2001.

Ključne riječi:
kardinal edward cassidy