Budi dio naše mreže
Izbornik

Preminuo mons. Armando Nardini, svećenik Rimske biskupije i počasni kanonik splitske prvostolnice

Rim (IKA)

U svećeničkom domu „San Gaetano” u Rimu 20. siječnja preminuo je mons. Armando Nardini, svećenik Rimske biskupije i počasni kanonik splitske prvostolnice, u 99. godini života i 73. godini svećeništva.

Mons. Armando Nardini rođen je 1921. godine u Canetri (Rieti), za svećenika je zaređen 1947. te odmah imenovan vicerektorom u sjemeništu Rimske biskupije. Na toj službi ostaje sve do 1964. godine. Od tada pa do 1997. godine župnik je rimske župe San Giovanni Battista de Rossi, gdje razvija široku socijalnu djelatnost, na osobiti način organizirajući volontere u službi siromaha i napuštenih na rimskoj periferiji, najprije s barakašima u Borghetto Latino, a zatim u svojoj župi. Nakon černobilske katastrofe sa suradnicima organizira udrugu „Medicina solidale” kroz koju skrbi za više stotina djece iz Bjelorusije koja trpe posljedice zračenja, organizirajući medicinske preglede, liječenje i odmor u obiteljima u Rimu i okolici, a mnogoj siročadi omogućuje posvojenje.

U tijeku Domovinskog rata u Hrvatskoj te ratnih stradanja u Bosni i Hercegovini neumorno organizira pomoć za izbjegle i prognane, te više puta godišnje unatoč opasnosti dovozi humanitarnu pomoć. Iz svećeničkoga doma puna dva desetljeća pomagao je u pastoralu, te je sve do duboke starosti volontirao u Caritasu, posebno u noćnim dežurstvima na Stazione Termini i u skrbi za terminalne bolesnike. U dogovoru sa svojim sestrama prodao je roditeljsku kuću i novac utrošio na liječenje ozračene djece iz Bjelorusije.

Mons. Armando Nardini sa Splitsko-makarskom nadbiskupijom bio je povezan preko don Petra Šolića, koji ga je upoznao za studija u Rimu i boravka u rimskoj bogosloviji te mu pomagao na župi S. Giovanni Battista de Rossi u rimskoj četvrti Appio Latino, držeći kao bogoslov vjeronauk i organizirajući susrete za mlade, što je nastavio i nakon svećeničkog ređenja za svog poslijediplomskoga studija. Nakon što se vratio u Split don Petar je nastavio kontakt s mons. Nardinijem a dok je bio duhovnik brojni su bogoslovi, kao i mladi iz Splita, bili gosti u don Armandovoj župi. On je pak znao dovesti grupe mladih iz svoje župe na ljetovanje u Sveti Križ na Čiovu.

Nakon biskupskog ređenja mons. Petra Šolića, u bazilici Sv. Petra u Rimu, 6. siječnja 1992. godine, svečano slavlje za don Petrove uzvanike organizirao je upravo mons. Nardini u svojoj župi. Uz osmrtnicu mons. Armanda Nardinija, objavljenu na stranicama Rimske biskupije, stavljen je podnaslov: čovjek evanđelja i pionir solidarnosti. Za njegovo svjedočanstvo vjere i veliku ljubav i pomoć koju je iskazivao Splitsko-makarskoj nadbiskupiji i brojnim svećenicima, nadbiskup Ante Jurić imenovao ga je počasnim kanonikom splitske prvostolnice.

Misa zadušnica za mons. Nardinija slavit će se u petak 31. siječnja u splitskoj katedrali s početkom u 18 sati.