Budi dio naše mreže
Izbornik

Presveto Trojstvo proslavljeno na Modrušu

Modruš (IKA)

U drevnom biskupijskom središtu Modrušu svečano je u nedjelju 12. lipnja proslavljena svetkovina nebeskog zaštitnika župe Presvetog Trojstva u nazočnosti domaćih župljana kao i brojnih hodočasnika iz župa Ogulinskog dekanata, Zagorja, Oštarija, Cerovnika i Plaškog.

Misno slavlje predslavio je privremeni upravitelj župe i župnik Oštarija i Cerovnika Mario Vazgeč u suslavlju župnika Tounja i Kamenice Josipa Štefančića i fra Mirka Kralja, župnika mlađe ogulinske župe bl. A. Stepinca.

„Kršćanski puk ispovijeda vjeru u trojednog Boga koji ima tri božanske osobe. Time ulazimo u najdublju tajnu jedne vjere, zato je to otajstvo i nedokučiva tajna naše vjere. Vrhunac Božje objave je utjelovljenje koje se objavljuje u liku triju osoba. Prva od njih je otac koji ima strpljenja za nas sve, koji nam je uvijek vjeran. Iako neki od nas imaju slike biološkog oca koje nisu savršene, Božji otac nas nikada neće razočarati. Druga osoba, sin Božji, uvijek je bio vjeran svom ocu preko kojeg nam Bog pokazuje koliko voli ljude šaljući svog sina među njih da nam bude suputnik i supatnik. Treća božanska osoba Duh Sveti spona je i pečat između ljubavi oca i sina“, zaključio je vlč. Vazgeč te upitao vjernike je li se dovoljno užive u objavu kojom svake nedjelje ispovijedamo svoju vjeru u molitvi Vjerovanja. Molimo se da nam trojedni Bog donese mir i smiraj u naše srca, pozvao je.

Pjevanje je predvodio mješoviti zbor župa Zagorje, Oštarije i Cerovnik pod vodstvom i uz orguljsku pratnju Franje Puškarića. Misa su nazočili članovi Dobrotvornih podupirajućih društava Sv. Ivan Pavao II. iz Oštarija, Spasovo iz Cerovnika i Sv. Marko Križevčanin iz Skradnika.

Misnom slavlju prethodila je tradicionalna procesija od crkve Sv. Antuna pa do župne crkve Presvetog Trojstva, a nakon mise održano je druženje uz piće i slastice koje su pripremili župljani Modruša. Osim toga održan je zahvaljujući općini Josipdol i načelniku Dragi Rudančiću scensko-umjetnički program uz nastupe Dubovačkih strjeličara, Vokalnog Ansambla KUD-a Klek kao i gastro ponude od strane udruge koja njeguje povijesnu istinu o Frankopanima. Tako je predstavljena knjiga Tomislava Beronića „Priče o Frankopanima“ koju je predstavio sam autor. Posebna atrakcija bili su Bernardin Frankopan i Luiza Aragonska, njegova supruga, u kostimima iz njihova doba.