Budi dio naše mreže
Izbornik

PRIČE "NA RUBU ZBILJE"

U izdanju Hrvatskog književnog društva sv. Jeronima (sv. Ćirila i Metoda) u Zagrebu, pojavila se knjiga priča Stjepana Hrastovca "Na rubu zbilje".

PRIČE “NA RUBU ZBILJE”
Stjepan Hrastovec: “Na rubu zbilje”
izdavač: Hrvatsko književno društvo sv. Jeronima (sv. Ćirila i Metoda)

U izdanju Hrvatskog književnog društva sv. Jeronima (sv. Ćirila i Metoda) u Zagrebu, pojavila se knjiga priča Stjepana Hrastovca “Na rubu zbilje”. Pjesnik i pripovjedač Stjepan Hrastovec je čitateljima već poznat po knjigama “Budna zemlja” (1940.), “Darovi vremena” (1978.), “Susret snova” (1983.), “Tragom riječi” (1989.), “Časovi i otkrivanja” i “Izabrane pjesme” (1993.), kao i po objavljenim pjesmama i pričama u hrvatskom tisku u iseljeništvu. Riječ je o piscu snažne domoljubne lirike, koji u svoju književnost unosi ne samo ljubav prema Hrvatskoj, nego i vjeru u njenu budućnost nakon povijesnih stradanja i trpljenja. U isto vrijeme, autor je prepoznatljivo katolički pisac kako u temama koje unosi u svoje stihove i prozu, tako i po općem svjetonazoru koji je prisutan u njegovu djelu.
U knjizi “Na rubu zbilje” skupljeno je 14 priča od kojih su neke već objavljene u časopisima, koje tematski povezuje sudbina običnog, malog čovjeka i u nju, ponegdje izravno, ponegdje u odjecima utkano iskustvo i sjećanje na teške kušnje kroz koje je hrvatski narod u skorijoj povijesti prolazio. Hrastovčev rukopis odlikuje se i osjećanjem temeljnih kršćanskih vrijednosti svijeta u običnim, svakodnevnim pojavama i događajima. Likovi su Hrastovčevih priča djeca, obični ljudi, pisac je oduševljen prirodom, krajolicima sela i životinjama, cvijećem, a događaji se slikaju jednostavnom, razumljivom i pročišćenom naracijom. Prozni tekstovi otkrivaju autora pjesnika – kratke priče, sažeto prikazani događaji ili dojmovi, lirska atmosfera i zgusnutost dojmova unose u prozni tekst jezik pjesničkog govorenja “na rubu zbilje”. Knjiga je po svom stilu i načinu pisanja pristupačna i mladim čitateljima, premda će u njoj vlastita sjećanja, dojmove i pitanja svakako prepoznati i čitatelji starijih generacija. (DL)

HRVATSKA U DEVET ZAGREBAČKIH STOLJEĆA
Katehetsko-povijesni vodič zagrebačkom katedralom (Živko Kustić), izd. Glas koncila, Zagreb, cijena: 25 kuna
Taj je vodič nastao kao građa za vjeronaučnu Olimpijadu održanu uz 900. obljetnicu zagrebačke nadbiskupije u školskoj godini 1993/94. Želja je njegova pisca, kako je to sam istaknuo u predgovoru, podsjetiti ne samo mlade sudionike Olimpijade iz domovine i inozemstva, nego i sve putnike namjernike, kao i znatiželjnike koji svraćaju u zagrebačku katedralu na njezine spomenike koji su sačuvali devet stoljetnu burnu povijest hrvatskog naroda i Crkve. Hrvatska povijest i povijest Crkve u vodiču su prikazani na temelju spomenika, s tim da se nije slijedio povijesni tijek njihova nastanka niti prosuđivalo o njihovoj umjetničkoj vrijednosti.
Posebna je pozornost posvećena tegobama Crkve nakon Drugog svjetskog rata, te liku i djelu kardinala Alojzija Stepinca. U kratkim crtama je prikazano djelovanje i vrijeme bana Tome Bakača, Zrinskih i Frankopana, bana Josipa Jelačića, prvog zagrebačkog nadbiskupa i kardinala Jurja Haulika, zatim biskupa Maksimilijana Vrhovca i Augustina Kažotića, te ostalih hrvatskih uglednika.
“Crkva se obnavlja – domovina se oslobađa”, naziv je posljednjeg poglavlja vodiča u kojemu je predstavljena Crkva u zagrebačkoj nadbiskupiji nakon Drugog vatikanskog koncila, te kardinali Franjo Šeper i Franjo Kuharić.
Katehetsko-povijesni vodič obogaćen je brojnim fotografijama koje omogućavaju lakše shvaćanje teksta i lakše snalaženje u zagrebačkoj katedrali. (SV)