Budi dio naše mreže
Izbornik

"Priopćavanje života"

Papine riječi uz Anđelovo pozdravljenje u nedjelju, 1. veljače 1998. - Dan života

Predraga braćo i sestre!
1. Danas se u Italiji, prema odredbi Talijanske biskupske konferencije, slavi Dan života, koji ove godine ima za temu “Priopćavanje života”. Pridružujem se svojoj braći biskupima u pozivanju vjernika i svih osoba dobre volje na razmišljanje o dužnom poštovanju prema ljudskom životu, od njegova začeća do naravnog završetka. Prošlo je već dvadeset godina od ustanovljenja Dana života. Ako je ovih godina, pod određenim okolnostima, pojačana osjetljivost prema vrijednostima života, ipak se mora ustvrditi da nisu smanjene neke vrlo teške prijetnje, među kojima je na prvom mjestu pribjegavanje pobačaju. Potrebno je i dalje moliti i zauzimati se da kultura života prevlada kulturu smrti. Radi toga treba “priopćavati život”.
Prvi “navjestitelji” života su roditelji, svojim rađanjem i odgojem. Osobito bih želio pozvati sve koji rade u obavijesnim sredstvima da prenose pozitivna svjedočanstva te objektivno izvješćuju o odlučujućim problemima ljudskoga života i poštivanja njegova dostojanstva.
2. Na duhovnom planu, važni “priopćavatelji života” su, po svom specifičnom pozivu, zavjetovane osobe: redovnici, redovnice, zavjetovani laici. Zadovoljstvo mi je to istaknuti jer ćemo sutra, na blagdan Isusova prikazanja u Hramu, slaviti drugi Dan posvećenoga života, koji sam ustanovio prošle godine s namjerom da svratim pozornost vjernika na taj poziv važan za život Crkve i za dobro društva.
Posvećeni život proizlazi iz djelovanja Duha Svetoga i širi se u Crkvi kao rijeka koja natapa ljudstvo vjerom, nadom i ljubavlju, nastavljajući u svijetu svjedočanstvo Krista siromašnog, čistog i poslušnog. To je svjedočanstvo nerijetko potvrđeno prolijevanjem krvi. Upravo je jutros stigla vijest da je, jučer navečer, u Kigaliu u Ruandi, pred crkvom Svete Obitelji, ubijen misionar iz reda manje braće, otac Vjeko Ćurić, Hrvat. Još jedna žrtva koja se dodaje nizu misionara koji su žrtvom života potvrdili svoju ljubav prema Kristu i afričkom narodu.
3. Predraga braćo i sestre, molimo Mariju, koja je primila i u tijelu rodila Riječ života, da podupre zauzetost svih koji se troše u obrani čovjeka, osobito kad je nezaštićen, potisnut na rub, odbačen. Presvetu Djevicu, uzor života posvećena Bogu i braći, molimo da prati hod osoba i ustanova posvećenoga života, da znaju uvijek s punom raspoloživošću odgovoriti na Gospodinov poziv, vjerni izvornoj karizmi i pozorni na najdublje ljudske zahtjeve.