Budi dio naše mreže
Izbornik

Priopćenje Biskupskog ordinarijata Mostar

U vezi s protukanonskim zbivanjima u župi Čapljina Biskupski ordinarijat osjeća dužnost obavijestiti javnost o sadržaju pisama koja je primio iz franjevačkog provincijalata u Mostaru:
1) Generalni vikar Reda manje braće, o. Gilles Bourdeau, OFM, poslao je fra Tomislavu Pervanu, provincijalu “ad instar” Hercegovačke franjevačke provincije žurnim faksom dopis, prot. br. 085125, 2. 10. 96, u kojem mu naređuje sljedeće:
“Dragi fra Tomislave,
u posjedu smo jednog proglasa-poziva za skoru svetkovinu sv. Franje u Čapljini (PROSLAVA BLAGDANA SV. FRANJE – i DANA OPĆINE U EAPLJINI; Humac, 25. rujna 1996). Kao što proizlazi iz teksta, tu bi se održala velika manifestacija uz sudjelovanje udruga, naroda, a povrh svega uz poziv Braći iz provincije za koncelebraciju.
To je potpuno suprotno odlukama Generalnog ministra, te neposlušnost njegovim smjernicama. Stoga tražim od Tebe da interveniraš čisto i bistro, bez ikakve dvoznačnosti, da nijedan Brat ne sudjeluje u toj manifestaciji. Moraš osim toga podsjetiti da bi oni koji bi, unatoč zabrani, sudjelovali u manifestaciji, upali u kanonske sankcije.
S Izjavom, osim Fratara, treba upoznati – svim sredstvima – vjerske i društvene vlasti kao i pučanstvo.
Uz bratske čestitke za svetkovinu sv. Franje”.
2) Navedeno pismo, koje je u prijevodu svoj braći u provinciji razaslao fra Tomislav Pervan, dostavio je na znanje i Biskupskom ordinarijatu u Mostaru, uz poseban dopis, prot. br. 725196; od. 3. listopada 96, u kojem stoji:
“Draga braćo! Gornjim riječima suvišan je bilo kakav komentar s moje, Tvoje i naše strane! Riječi izrečene u pismu su nedvosmislene i ne mogu se tumačiti ovako ili onako. Niti ja mogu išta dodati niti oduzeti gornjim riječima. One nas obvezuju sve, bez iznimke, u ovom trenutku zbog općeg dobra i budućnosti cijele Provincije. U Gospodinu Vam i sv. Franji odani”.
3) Unatoč tako odlučnoj prijetnji kanonskim sankcijama iz Generalne franjevačke uprave iz Rima, koju franjevcima u Hercegovini prenosi njihov provincijal “ad instar” zbog općeg dobra i budućnosti cijele Provincije, ipak na spomendan sv. Franje, 4. listopada popodne u Čapljini ispred zazidane crkve sv. Franje slavio je misu i propovijedao fra Vlatko Kozina, župnik iz Klobuka, uz sudjelovanje desetak franjevaca i brojne skupine njihovih pristaša. Na čelu mjesnih civilnih vlasti bio je načelnik općinskog vijeća Čapljine, Krunoslav Kordić.

Mostar, 7. listopada 1996.
Biskupski ordinarijat Mostar