Budi dio naše mreže
Izbornik

Priopćenje za javnost s XII. plenarnog zasjedanja HBK

Katolički biskupi u Republici Hrvatskoj okupljeni na dvanaestom plenarnom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije, održanom od 11. do 13. ožujka, uputili su domaćoj javnosti sljedeće priopćenje:

Prvo plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije u 1997. godini održano je od 11. do 13. ožujka u Zagrebu. Na zasjedanju su uz apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj nadbiskupa Giulia Einaudia, bili nazočni kao gosti i mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić, subotički biskup Janoš Penzeš te kotorski biskup Ilija Janjić.
Otvarajući zasjedanje, predsjednik HBK kardinal Franjo Kuharić pozdravio je novoimenovanoga šibenskog biskupa Antu Ivasa. Kardinal je istaknuo da je ovo prvo zasjedanje u trogodištu priprave za Veliki jubilej 2000. godine te izrazio nadu da će zasjedanja tijekom ovog razdoblja biti prožeta tom pripravom i usredotočena na duhovnu obnovu i produbljenje vjere u smjeru obraćenja. Zaželio je da hrvatski biskupi svojim razmišljanjem, odlukama i poticajem senzibiliziraju Crkvu u Hrvata, kako bi predstojeći Jubilej pokrenuo Crkvu na obnovu, jer kako je istaknuo “samo obnovljena Crkva može istinski djelovati”.
U potrazi za oblicima duhovne obnove ponovno je razmotren nacrt dokumenta o “Nedjelji kao Danu Gospodnjem”. Cilj tog dokumenta je zaštititi i blagdan nedjelje i prava vjernika da svetkuju nedjelju kao Dan Gospodnji također i kao dan odmora. Biskupi osjećaju da je o toj temi potrebno progovoriti s obzirom da želja za profitom kod mnogih poslodavaca sve više ugrožava biblijski, duhovni i socijalni smisao nedjelje. Poticaj dolazi i od vjernika koji se obraćaju biskupima za zaštitu, jer su im ugrožena temeljna vjerska i građanska prava na nedjeljni odmor. Dokument je još u izradbi i očekuje se da će uskoro izaći.
Svjesni svoje učiteljske odgovornosti i ugroženosti ljudskog života, posebno nerođenih, biskupi su odlučili s ovog zasjedanja uputiti poruku o zaštiti ljudskog života. Također će u povodu skorašnjih izbora za Županijski dom i za lokalnu upravu i samoupravu uputiti katoličkim vjernicima poziv na izbore.
U tijeku trodnevnog zasjedanja biskupi su pregledali i odobrili nacrte triju Statuta: Statut Komisije HBK “Justitia et pax”, Statut Hrvatske udruge katoličkih gospodarstvenika i Statut Hrvatskoga katoličkog radija. Tom prilikom imenovano je vijeće i upravni odbor katoličkog radija, te njegov ravnatelj.
Zadržavajući se na važnosti sredstava javnog priopćivanja kao suvremenog sredstva evangelizacije, biskupi su istaknuli da se nadaju da će budući Katolički radio biti istinsko medijsko sredstvo promicanja temeljnih evanđeoskih vrednota i pravednijeg društva te da će pomagati u jasnijoj moralnoj, etičkoj i kršćanskoj orijentaciji slušateljstva.
Predsjednik komisije HBK za uređenje odnosa s državom, krčki biskup Josip Bozanić izvijestio je biskupe o daljnjim potrebnim koracima razradbe triju ratificiranih Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske. Istaknuto je da će nakon izmjena ratifikacijskih instrumenata u Rimu, biti potrebno još dosta rada na provedbi potpisanih Ugovora. U raspravi je primijećeno da su neke reakcije u tisku o sadržajima Ugovora bile neutemeljene i pokazivale nedovoljnu informiranost. Za primjer je navedena medijska reakcija oko pitanja civilnih učinaka katoličke ženidbe, gdje je do izražaja došlo nepoznavanje predmeta glede rješenja identičnih pitanja u nekim susjednim europskim ili pak prekooceanskim zemljama.
Biskupi su također informirani o koracima koji se poduzimaju u Crkvi u Hrvata glede pripreme proslave Velikog jubileja godine 2000. Predsjednik odbora za Veliki jubilej 2000. godine izvijestio je biskupe da je Odbor za jubilej u ovoj godini Isusa Krista za potrebe svećenstva izdao dvije knjižice za pomoć u pastoralnoj i duhovnoj orijentaciji.
Potaknut je plan organiziranja hodočašća mladih iz Hrvatske na Međunarodni susret mladih s Papom u Parizu u kolovozu 1997. godine. Raspravljalo se i o pitanju osnivanja nove biskupije na području Like na temelju objektivnih podataka: broja vjernika, svećenika i ekonomskih uvjeta. Biskupi su načelno podržali osnivanje nove biskupije, a prijedlog će biti upućen Svetoj Stolici koja će prosuditi uvjete i mogućnosti osnivanja nove biskupije.
U povodu pastirskog pohoda Svetog Oca Sarajevu i Katoličkoj Crkvi u Bosni i Hercegovini 12. i 13. travnja ove godine predsjednik Biskupske konferencije BiH kardinal Vinko Puljić, uputio je hrvatskim biskupima poziv u Sarajevo u kome se posebno ističe kako je svim hodočasnicima u Sarajevo zajamčena sigurnost. Biskupi su odlučili sudjelovati u tom crkvenom slavlju, te pozivaju svećenike i vjernike da svojom molitvom i kršćanskom ljubavlju prate taj iznimni događaj. Umoljava se župnike koji kane organizirati hodočašće u Sarajevo da do kraja mjeseca ožujka prijave broj i imena hodočasnika kod biskupijskih ureda, kako bi se rezervirale ulaznice za Papinu misu. Biskupi pri tom ističu da svojim duhovnim i fizičkim sudjelovanjem iskazujemo radost zbog Papina pohoda dijelu Crkve u hrvatskom narodu i svoje kršćansko suosjećanje s patnjama katoličkih vjernika i svih ljudi u BiH.
Predsjednik Vijeća HBK za laike upoznao je biskupe s provedbom odluke donesene na prošlom zasjedanju u Đakovu o osnivanju Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve. Za pročelnika Centra izabran je profesor moralne teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu dr. Stjepan Baloban. Pronađene su prostorije Centra koji bi uskoro počeo djelovati. Pri kraju zasjedanja, predsjednici Vijeća, Odbora i Komisija HBK podnijeli su izvještaj o djelovanjima tih tijela HBK od posljednjeg zasjedanja biskupske konferencije.
Prvog dana zasjedanja hrvatski biskupi su navečer u zagrebačkoj katedrali sudjelovali na koncelebriranoj misi koju je predvodio predsjednik HBK kardinal Franjo Kuharić a propovijedao je pomoćni biskup đakovačke i srijemske biskupije Đuro Gašparović”.