Budi dio naše mreže
Izbornik

Priznanje Općine Cestica vlč. Mariju Filipoviću

Cestica (IKA)

Župnik župe svete Barbare u Natkrižovljanu Mario Flipović primio je Grb Općine Cestica na svečanoj sjednici Općine u petak 13. rujna.

Temeljem odluke Općinskog vijeća u obrazloženju nagrade ističe se da je vlč. Filipović od dolaska u župu s velikom žarom i ljubavlju vodi brigu o vjerskim i duhovnim potrebama povjerenih mu vjernika, a osim brige za duhovne potrebe povjerenih mu župljana s velikom ljubavlju vodi brigu o uređenju crkve Svete Barbare i kapele Majke Božje u Križancu te obnovi župnog dvora podignutog 1804. godine. Svesrdnu pomoć u tom nastojanju daju mu župljani i Općina Cestica, a obnovu zapuštenog župnog dvora pomogla je Varaždinska biskupija, dok se obnovi kulturno povijesne graditeljske baštine priključilo i Ministarstvo kulture RH.
Na pograničnom području Varaždinske županije, uz granicu s Republikom Slovenijom smjestila se općina Cestica koja na svom području ima sjedište dvije župe, svete Barbare Natkrižovljan i Uzvišenja sv. Križa Križovljan. Odlukom Općinskog vijeća Općine Cestica za Dan općine izbran je blagdan Uzvišenja sv. Križa, koji se svečano slavi od ponovnog osnivanja Općine Cestica, 1993. godine. Na sam blagdan Uzvišenja sv. Križa, u subotu 14. rujna, koncelebriranu misu predvodio je preč. mr. Damir Bobovec, kanonik Stolnog kaptola Blažene Djevice Marije na Nebo uznesene.
Kao zanimljivost valja napomenuti da je za vrijeme obnove župnog dvora, da bi ostao na usluzi vjernicima vlč. Mario Filipović, više od godinu dana živio u „kontejneru“ uz crkvu Sv. Barbare. Ondje je živio od 7. studenoga 2015. godine, sve dok nije obnovljen župni dvor koji je 4. prosinca 2016. godine, na blagdan sv. Barbare, blagoslovio biskup Josip Mrzljak.