Budi dio naše mreže
Izbornik

Prof. dr. Franji Topiću uručena prestižna nagrada „Kardinal Crescenzio Sepe“

Napulj (IKA/KTA)

Dugogodišnjem predsjedniku HKD Napredak nagrada je dodijeljena za njegovo zauzimanje za mir i zaštitu katolika od dramatičnih etničkih i vjerskih čistki u Bosni i Hercegovini.

Nagradu koju je ustanovio talijanski Pokret kršćanskih radnika, podijeljena je 19. listopada u Trgovačkoj komori u Napulju u sklopu skupa „Politike rada za novi razvoj Juga“.

Riječi prof. Topića „Mir nije sve, ali bez mira sve je ništa“ prepoznate su kao riječi osobe s iskustvom rata i čovjeka koji je gradio mir. No, njegova su najveća vrijednost stotine mladih ljudi kojima je prenosio potrebu gradnje mira među ljudima predajući ekleziologiju i kolegije o islamu i dijalogu na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu, ali i kroz dugogodišnji rad na humanitarnom i kulturnom polju u HKD Napredak, koje je obnovio i na čijem je čelu bio gotovo punih 30 godina.

Prestižna talijanska nagrada „Cardinal Crescenzio Sepe” ustanovljena je kao poticaj za organizaciju obilježavanja trenutaka za važna promišljanja a kako bi se skupile najbolje energije za rješavanje važnih pitanja, a dodijeljuje se posebno zaslužnim osobama. Uz dr. Topića ove godine nagrađeni su urednik TV RAI Gennaro Sangiuliano, glumac Benedetto Casillo te predsjednik napuljske banke BCC Amedeo Manzo.