Budi dio naše mreže
Izbornik

Proglas i program Feste sv. Vlaha u Stonu

Ston (IKA)

Objavljeni su proglas i program Feste sv. Vlaha u Stonu, a potpisuju ih ovogodišnji stonski festanjuli Jero Krile i Ante Vlahušić sa župnikom don Bernardom Plešeom.

„Štovatelji našeg zaštitnika sv. Vlaha, od Zaton-Doli do Osobljave, od Malog do Velikog mora, kroz burna stoljeća slave, stradanja i novog života, naši su preci u Stonu i na Pelješcu, sačuvali vjeru, slobodu i mir. U sjeni svojih crkava i kapelica molili su zagovor naše nebeske Majke te svojih svetaca i mučenika za blagoslov obitelji, polja i mora što život daje. Sva svoja nadanja, poniznost, ljubav prema Bogu stavljamo u moćni zagovor našeg biskupa i Parca, sv. Vlaha“, piše u proglasu u kojem se dalje poziva štovatelje sv. Vlaha na proslavu u Ston.

Središnje svečano euharistijsko slavlje na svetkovinu nebeskog zaštitnika 3. veljače s početkom u 10 sati predvodit će fra Ante Marić, objavljeno je na plakatu. Nakon mise slijedi svečana procesija, izvijanje barjaka pred crkvom Sv. Vlaha te grličanje. Pola sata prije mise je svečani doček barjaka kod Solane na mostu.

Festa sv. Vlaha u Stonu bit će otvorena dan ranije odnosno 2. veljače, na Kandeloru (Svijećnicu). U 16 sati je blagoslov svijeća, slijedi ophod prema crkvi Imena Isusova i preuzimanje barjaka Bratovštine Presvetog Sakramenta. Procesija se vraća pred crkvu Sv. Vlaha gdje slijedi otvaranje Feste i podizanje barjaka sv. Vlaha, puštanje golubica, izvijanje barjaka, čitanje čestitki, misa i grličanje.

Ključne riječi:
Festa sv. Vlaha Ston