Budi dio naše mreže
Izbornik

Projekt „Budući creski sveci“

Cres (IKA)

Velikim dvogodišnjim projektom „Budući creski sveci“, koji se provodi u Osnovnoj školi Frane Petrića u Cresu, javnosti se žele približiti životi dvoje slugu Božjih, rođenih Cresana: benediktinke Giacome Giorgije Colombis i franjevca Placida Cortesea.

Nositeljice projekta su vjeroučiteljice Dubravka Buničić i Ljiljana Filipas, a u realizaciju su se uključile i druge učiteljice te, naravno, benediktinke iz creskog samostana sv. Petra. Projekt je obuhvatio više od 80% učenika škole.

U ponedjeljak, 27. svibnja, raznolikim programom u višenamjenskoj dvorani škole predstavljen je prvi dio projekta posvećen koludrici Giacomi Giorgiji. Cilj projekta bio je upoznati njezin život i put svetosti, popularizirati njezin život i svjedočanstvo vjere prvenstveno među učenicima, ali i svim građanima Cresa, potaknuti na molitvu za proglašenje blaženom te upoznati benediktinski red i materijalnu baštinu samostana sv. Petra.

Projekt se odvijao u tri faze. Prvo je cijeli projekt pomno isplaniran, a potom su učenici, njihovi roditelji i nastavnici u više navrata posjetili samostan te na tematskim susretima s benediktinkama učili o sv. Benediktu, doprinosu benediktinaca u širenju kulture i pismenosti, te o životu redovnika. Koludrice su za ovu priliku otvorile kaluzuru, te su gosti mogli vidjeti nekadašnji dormitorij u kojem je danas smještena vrijedna knjižnica i arhiv, sobu u kojoj je živjela sluškinja Božja Giacoma Giorgija, te sakristiju s vrijednim liturgijskim ruhom. Najemotivniji je bio susret učenika sa sestrama jer je svaka koludrica izvlačila imena djece za koju će moliti, te je svatko dobio svoju sestru moliteljicu, svoga anđela koji u samostanu za njega moli.

Nakon posjeta samostanu učenici su u radionicama u školi imali prilike izraziti svoje dojmove i osjećaje kroz crteže i literarne radove, sukladno svojim afinitetima. Rezultati svih tih aktivnosti prikazani su na završnoj priredbi na kojoj se okupio veliki broj Cresana koje je u hodniku škole dočekala izložba fotografija snimljenih tijekom posjeta samostanu, kao i crteži i drugi učenički radovi.

U programu su pjesmom sudjelovali župni zbor mladih i učenici Glazbenog odjela, a članovi dramske sekcije izveli su scenski prikaz života Giacome Giorgije Colombis koji je napisala koludrica s. Marina Barinić. Svoje su radove i pisma službenici Božjoj čitali učenici, ulomke iz njezina dnevnika pročitale su učiteljice, a jedna majka je opisala svoje dojmove nakon sudjelovanja u projektu i posjeta samostanu.

Na kraju programa svi su pozvani na molitvu za proglašenje blaženom s. Giacome Giorgije, kako pojedinačnu, tako i onu zajedničku koja se održava svakog 28. u mjesecu u samostanu sv. Petra.

Sljedeće školske godine na sličan će se način obraditi život fra Placida Cortesea, franjevca iz Cresa kojega su mučili i ubili pripadnici Gestapa jer je za vrijeme Drugog svjetskog rata pomagao izbjeglicama i Židovima.