Budi dio naše mreže
Izbornik

PRONAĆI KRIVCA U SAMOME SEBI Božićna poruka biskupa Jezerinca

Zagreb (IKA )

Zagreb, 22. 12. 1997. (IKA) - Vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj biskup Juraj Jezerinac uputio je božićnu poruku vjernicima u Hrvatskoj i svekolikoj hrvatskoj javnosti. "Bogu hvala, ove godine slavimo blagdan Božića u mirnijem raspoloženju u odnosu n

Zagreb, 22. 12. 1997. (IKA) – Vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj biskup Juraj Jezerinac uputio je božićnu poruku vjernicima u Hrvatskoj i svekolikoj hrvatskoj javnosti. “Bogu hvala, ove godine slavimo blagdan Božića u mirnijem raspoloženju u odnosu na prijašnje godine, koje su bile ispunjene mržnjom i ratnim razaranjima”, istaknuto je na početku poruke, no, nastavlja biskup “iza nas je ostala velika pustoš: popaljena sela i ranjeni gradovi, veliki broj ranjenika i mnoštvo mrtvih, među njima najviše mladi. Ostala je bol i tuga onih koji oplakuju svoje najmilije”. Ipak, ističe biskup, božićna poruka u takvom vremenu ne gubi na snazi nego, dapače, “još snažnije govori i dopire do ljudskih srdaca”. No, pojedini ljudi ne žele živjeti u blizini Božjoj te onda, kako nas je upozorio i papa Ivan Pavao II. u prigodi posjeta Hrvatskoj, počinju “obožavati idole nacije, jedne rase, jedne stranke, da bi potom u njihovo ime opravdali mržnju, diskriminaciju i silu”.
“Proslava Kristova rođenja”, nastavlja biskup Jezerinac, “ponovno nas kao vjernike potiče na preispitivanje našega vjerničkog života, kako bismo se vratili svome izvoru, Svjetlu, Bogu našemu”. Istaknuvši kako je dobro da se u to vrijeme jače i snažnije čuje i poruka Crkve, “posebno onda kada dotiče stvarne probleme i ide do ‘živoga’, potičući tako ljude na preispitivanje vlastitoga života”, no, nastavlja biskup, “nije potrebno u tom trenutku brzo tražiti onoga na koga se to odnosi, otkrivajući ‘pravoga krivca’, već je bolje pronaći toga ‘krivca’ u samome sebi. Sve dotle dok to ne shvatimo Evanđelje će ostati besplodno, rođenje Kristovo uzaludno. Dolazak se Božjeg Sina i Boga mora događati u nama samima”. Tak kad se to dogodi, istaknuto je u poruci, i naš će se svakodnevni život moći promijeniti, pa i “u društvenom i političkom” smislu. Kršćani si ne smiju dozvoliti, “bez obzira na prividna zamamljiva dobra, da ih zamijene s neprolaznim, trajnim i vječnim”. Tada bi “umjesto nemira zavladao mir, umjesto mržnje Ijubav, umjesto nepravednog bogaćenja na račun drugoga, pravilna raspodjela dobara i nesebično služenje bližnjemu kroz ta ista dobra”, i zato, “ukoliko želimo istinski dobro svojoj Domovini i svijetu nužno je potrebno vratiti velike istine o Bogu i čovjeku”.