Budi dio naše mreže
Izbornik

Prosinački Vjesnik Đakovačko-osječke nadbiskupije o „Katoličkim školama“

Đakovo (IKA/TU)

„Katoličke škole“ tema je prosinačkog Vjesnika Đakovačko-osječke nadbiskupije, a urednik doc. dr. sc. Boris Vulić u svom uvodniku na temu „Najvažnije za katoličke škole“ pita: „Što je to što jednu školu uistinu čini katoličkom školom?“. Nadbiskup Đuro Hranić piše na temu „Planovi o katoličkim školama u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji“.

O temi broja pišu: Ivan Benaković („Odgoj u Svetome pismu“); Ivica Pažin („Gravissimum educationis ili od neljubljenoga pastorčeta koncilskih otaca do magna charta odgoja u vjeri“); Danijel Holeš („Pogled na sadašnjost i budućnost katoličkih škola: stanje, izazovi i perspektiva“); Pavao  Mikulčić („Nove katoličke škole u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji!“). Boris Vulić i Martina Kuveždanin priredili su okrugli stol s ravnateljima osnovnih i srednjih katoličkih škola.

Ivica Raguž piše „O ljubaznosti“; Žarko Relota kolumnu za svećenike naslovio je „Pasivni pastoral(ac)“; nadbiskup Marin Srakić nastavlja feljton „Sve za vjeru i jedinstvo naroda (22)“ o životu i djelu biskupa Antuna Akšamovića, a Zvonko Pažin Liturgijska zborovanja pod naslovom „Euharistijsko slavlje prema Misalu iz 1962. i Misalu iz 2002. (14)“.

Propovijedi su priredili: Zdenko Ilić/Alberto Maggi, Josip Ivešić, Antun Japundžić, Oliver Jurišić, Hrvoje Kalem, Ivan Lenić, Drago Marković, Petar Maskaljević, Đurica Pardon i Zvonko Pažin. Euharistijsko klanjanje osmislio je Josip Filipović, a glazbeni prilog „Čuvarice budna“ priredio je Dejan Bubalo.

„Duhovnost liječi ranjenu prošlost“ tema je Jadranke Sočo o kojoj piše u rubrici Bračno i obiteljsko savjetovalište. U Razgovoru s povodom razgovaramo s vjeroučiteljima Marinom i Slavenom Školka iz Bizovca koji donose „Jednostavne riječi i slike o bogatstvu bračnog i obiteljskog života“.

U kolumni za vjeroučitelje Marina Živić piše o „Pogledu unatrag“; Ana Želinski donosi pripremu za vjeronaučni sat na temu „Božićni običaji u hrvatskom narodu“, a materijal za biblijske zajednice priredio je Krešimir Bulat pod naslovom „Zrelost vjerničkog života – potvrda“.

U Katehezi za odrasle objavljen je novi nastavak „Razmišljanja u vremenima nutarnje kušnje Noći i dani srca“ kardinala Carla Marije Martinija, u prijevodu Pavla Madžarevića. U Pogledu u knjigu Dino Klem predstavlja djelo „Optimist, ali ´teški´ realist ili kako je govorio don Anđelko Kaćunko“ Mladena Pavkovića (prir. i ur.).

Informativni dio Vjesnika donosi izvješća o: održanoj 50. Skupštini biskupa te Prezbiterskom vijeću Đakovačko-osječke nadbiskupije, proslavi Dies Facultatis KBF-a u Đakovu, primanju bogoslova među kandidate za svete redove, svečanim zavjetima s. Marije Margarete od Presvetog Srca Isusova (Dragane Boškić), kao i o sprovodnim obredima i misama zadušnicama za vlč. Ivana Janeša, vlč. Iliju Raića te s. Josipu od Milosrdne ljubavi Božje (Anu Andlar). Tu su i vijesti o obilježavanju Nedjelje bračnih jubileja, zatim o redovničkim jubilejima te jubilejima redovničkih zajednica.

Na omotu broja Tomislav Ćurić i Drago Marković predstavljaju opatski štap iz Župe sv. Petra i Pavla u Osijeku, a tu je i izvješće o obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara te prvom Lectio divina u pastoralnim prostorima uz Nadbiskupski vikarijat u Osijeku. Uz prosinački broj, stiže i sadržaj 148. godišta Vjesnika, a uredništvo svim čitateljima i suradnicima želi sretan Božić i blagoslovljenu 2021. godinu.