Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava blagdana BDM Pomoćnice kršćana u Župi sv. Dominika Savija u Slavonskom Brodu

Slavonski Brod (IKA)

Blagdan Blažene Djevice Marije Pomoćnice kršćana proslavljena je u nedjelju, 24. svibnja u Župi sv. Dominika Savija na Koloniji u Slavonskom Brodu.

Središnje blagdansko slavlje u svetištu sv. Ivana Pavla II. (na otvorenom u župi) uz domaćeg župnika preč. Josipa Matanovića predvodio je u predvečerje dana umirovljeni svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije vlč. Alojzije Asić.

Predstavljajući Marijinu veličinu vlč. Asić u prigodnoj je homiliji ukazao i na potrebu naše ljubavi prema Majci Božjoj kako bi je proslavili u svome životu. Kroz znakovitu priču o mladiću koji se nakon brojnih neuspjeha u životu vraća svojoj majci, koja mu je obećala da će njezina vrata za njega uvijek biti otvorena, pojasnio je što sve može učiniti majčina molitva i ljubav. „A, kako su nam tek svima vrata naše Nebeske Majke uvijek otvorena, Majke koja je spremna svakome tko joj se obrati za pomoć?“, zapitao se vlč. Asić i na kraju poručio: „Po ovoj svečanosti Gospa ponavlja svakome od nas da su njezina vrata za nas uvijek otvorena. Šteta je ne iskoristiti tu dobrotu, ne doživjeti ljubav ove majke koja je Majka Crkve i majka svakoga vjernika. Bog joj je dao tu dužnost – da za nas moli, da se nas zauzima, da ne može imati mira ako lutamo i nismo na pravome putu. Gospa nas večeras poziva da se vratimo njezinoj i Isusovoj ljubavi. Ostanimo zato vjerni Isusu, Crkvi, Blaženoj Djevici Mariji. Nemojmo ostaviti ni svoju majku, ni majku Crkvu, ni majku Isusovu ni majku Domovinu“.

Kako ova župa od 2017. godine posjeduje i Gospin kip pri kraju mise uslijedila je ulicama župe, uz pjevanje litanija, procesija sa svijećama i Gospinim kipom koji su nosili četvorica muževa, zauzetih župljana koje su odjevene u svečane narodne nošnje s bakljama pratile Vesele Šokice. Uz brojne župljane na misi i procesiji sudjelovalo je i 38 ovogodišnjih krizmanika te župe kao i ostali mladi.

Slavlje, koje je pjevanjem animirao bogoslov Bruno Diklić, domaći sin, završeno je zagovornom molitvom Mariji Pomoćnici i svečanim blagoslovom pred Marijinim kipom.

Župnik Matanović iskazao je na kraju mise svoju radost što opet sa svojim vjernicima može slaviti misu. Dodavši kako im je svima bila potrebna ova duhovna okrjepa posebno je zahvalio predvoditelju vlč. Asiću koji je uz to slavlje predvodio i duhovnu obnovu, koja je prethodila blagdanu Marije Pomoćnice.