Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava Dana bolesnika u Općoj bolnici Gospić

Gospić (IKA)

Na spomendan Gospe Lurdske 11. veljače, kada se slavi Svjetski dan bolesnika, u Općoj bolnici Gospić, umirovljeni gospićko-senjski biskup Mile Bogović, tajnik i kancelar preč. Mišel Grgurić i župnik preč. Mario Vazgeč slavili su misu za bolesnike, liječnike, medicinsko osoblje i djelatnike.

Asistirao je đakon Bruno Lovaković. Biskupa, kao i ostale nazočne, pozdravila je ravnateljica dr. Sandra Ćubelić. Biskup je u propovijedi istaknuo da su na Dan bolesnika u bolnici zajedno svećenici i liječnici. Liječnici zato jer se u Lurdu dogodilo i događa se ono čemu su oni posvetili život: ozdravljenje, pobjeda zdravlja. Svećenici također žele i mole za ozdravljenje, ali još je važnije da oni bolesnima otkrivaju vrijednost i smisao patnje pa i same smrti. Zato je čitan ulomak iz evanđelja o blaženstvu patnika. Vezano je to uz Blaženu Djevicu Mariju poznatu kao supatnicu, a supatiti je najljepši stav kako biti uz bolesnika i stradalnika općenito.

Papa Ivan Pavao II., utemeljitelj ovoga dana, bio je velik u supatnji jer je, unatoč bolesti, obišao mnoga mjesta u svijetu. Objavio je i okružno pismo pod naslovom Savifici doloris (Spanosno trpljenje).

Isus nas je otkupio svojom mukom, patnjom i smrću na križu. Da je postojao neki bolji put, sigurno bi ga izabrao. Nakon što se javio kao pobjednik, pokazao je svoja odlikovanja: rane. No, na Golgoti možemo dobro vidjeti kako nije svaka patnja spasonosna. Onaj koji je prepoznao vrijednost patnje, desni razbojnik, dobio je obećanje: Još danas ćeš biti sa mnom u raju. Raspeta ljubav je spašavajuća, a raspeta mržnja je pravi pakao. To je onaj lijevi razbojnik koji se Isusu rugao a patio je kao i desni, ali kucao je na paklena vrata jer je trpeći u mržnji proklinjao. Desnom razbojniku otvarala su se rajska vrata jer je shvatio vrijednost patnje nevinoga kraj sebe. Bolest i patnju guramo od sebe, ali je najveća mudrost kada se znamo sresti i nositi s njima. To je onda rast, blagoslov, životni uspjeh.

Isus se pred Bogom i pred ljudima pokazao velik jer se znao nositi s nevoljama ovoga svijeta. Nije išao samo tamo gdje će mu pljeskati, nego je krenuo i u Jeruzalem gdje će ga osuditi. Najveći poraz zloće je spoznaja da su mnogi, čineći zlo pomagali jačanje i rast dobra. U tom smislu su farizeji, Herod i Pilat pomogli da je ljudima, dok su oni mučili Isusa, bljesnula snaga Božje ljubavi u Kristu prema čovjeku. (Da nije bilo Tita, Blaževića i sličnih ne bismo imali Stepinca kakvog danas imamo).

Apostol naroda sv. Pavao govorio je da se najradije hvali križem Kristovim jer je u njemu dano spasenje. Gledajući tim očima, za njega je i smrt bila dobitak, što je izričito rekao. Eto nekoliko odgovora na pitanje, zašto sam za Dan bolesnika izabrao čitanje o blaženstvu patnika i drugih stradalnika, pojasnio je biskup Bogović.

Nakon mise nazočni su se uz razgovor i druženje počastili, a potom je biskup Bogović sa svećenicima i ravnateljicom obišao bolesnike na Odjelu kirurgije.