Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava Marije Majke Crkve na đakovačkom KBF-u

Đakovo (IKA)

Na Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Đakovu, u ponedjeljak, 6. lipnja u kapeli Marije Majke Crkve slavljena je misa u prigodi proslave naslovne svetkovine kapele, a sudjelovali su studenti, profesori i nenastavno osoblje.

Misu je predvodio prof. dr. Ivica Raguž, a u koncelebraciji su bili izv. prof. dr. Vladimir Dugalić, dekan Fakulteta i doc. dr. Antun Japundžić, voditelj Studentskoga doma i duhovnik za studente laike.

U homiliji prof. Raguž naglasio je važnost Blažene Djevice Marije u životu Crkve i u životu svakoga vjernika jer je ona savršena ljudska osoba koja je primila božansku narav i u potpunosti je prožeta Božjom milošću. Marijino je majčinstvo potpuno drugačije od ljudskoga majčinstva – njezino je majčinstvo božansko i kod nje nema tjelesne volje, već postoji samo duhovna volja koja vodi ka Božjoj volji te je stoga Blažena Djevica najslobodnija osoba. Upravo u Mariji trebamo vidjeti uzor jer kako je nju vodila Božja volja, tako Crkvu treba voditi Kristova volja. Samo na taj način možemo biti puni milosti, kao što je bila i Blažena Djevica, poručio je prof. Raguž.

Istaknuo je kako Marija ostaje trajno majka te da u svakome trenu i ona, uz Krista, djeluje na svakoj misi. Najbolje ćemo doći do Krista ako ljubimo Blaženu Djevicu Mariju, naglasio je prof. Raguž i podsjetio da ne smijemo zaboraviti ni na drugu majku – a to je Crkva.

Marijino božansko majčinstvo ostvaruje se po njezinoj poslušnosti Bogu i Njegovoj riječi te po spremnosti za žrtvu. Ona je poput Abrahama prinijela žrtvu svoga Sina za spasenje svih nas. Ako u sebi ostvarujemo poslušnost vjere i ako smo poput Marije spremni na žrtvu, tada smo sinovi i kćeri Blažene Djevice Marije, rekao je propovjednik te se posebno osvrnuo na činjenicu da kršćani, katolici, uvijek ostaju djeca, što obuhvaća tri stvari: „pietas“ – krepost koja označava osjećaj da postoji nešto iznad nas; „humilitas“ – poniznost i spremnost za učenje, trajno učenje te „punititia“ – čednost, sramežljivost. Trebamo se truditi da nam duša bude čista, čedna i sramežljiva, istaknuo je prof. Raguž i pozvao sve da se trude u životu nasljedovati Krista primjerom Blažene Djevice Marije.