Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava Presvetog Trojstva za zajednicu stranaca u Župi sv. Blaža u Zagrebu

Zagreb (IKA)

U zagrebačkoj Župi sv. Blaža u nedjelju 12. lipnja apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua predvodio je misno slavlje svetkovine Presvetoga Trojstva na engleskom jeziku za međunarodnu zajednicu vjernika katolika.

U sklopu povjerenstva za pastoral migranata i turista Zagrebačke nadbiskupije redovito se slavi misa na engleskom jeziku za vjernike strance koji žive, borave ili posjećuju grad Zagreb. Posjet mons. Lingue potaknuo je i mnoge Hrvate da se priključe slavlju i tako potvrde jedinstvo u vjeri koje povezuje ljude različitih kontinenata i jezika.

Mons. Lingua započeo je propovijed ističući da je pogrešno isticati Božje Trojstvo bez njegova jedinstva te objasnio kako je svetkovina Presvetoga Trojstva prilika da ispovjedimo vjeru u Boga koji je trojedin. Ponudio je i jedno filozofsko tumačenje odnosa triju božanskih osoba koji ljubeći predaju sebe u potpunosti jedno drugome, do razine da svoj život i identitet gube u sebi, ali ga ponovno nalaze u drugome, Otac u Sinu i Sin u Ocu, a oboje u ljubavi Duha Svetoga. „Istina o Bogu je ljubav, a plod Duha Svetoga je ljubav. I svatko tko traži Boga, nalazi ljubav“, rekao je. Tumačeći Božju komunikaciju unutar Trojstva, a onda i prema ljudima, osvrnuo se na iskustvo svojih rođaka u Argentini i usporedio je s iskustvom migranata koji odlazeći u druge zemlje i krajeve nose sa sobom svoje uspomene i započinju novo poglavlje života radeći i dajući svoj život u ljubavi koja ujedinjuje i obogaćuje različitosti.

Različitost kultura i jedinstvo vjere okupljenih simbolički je iskazana molitvama vjernika koje su bile izrečene na engleskom, španjolskom, korejskom, hrvatskom, njemačkom i tagalog jeziku Filipina. Na kraju misnog slavlja mons. Lingua zahvalio je svima prisutnima i zamolio ih da nastave moliti za Papu Franju.

Na misi su koncelebrirali tajnik Apostolske nuncijature vlč. Alfred Rayan D’Souza i župnik in solidum, vlč. Anđelko Katanec. Bogoslovi zagrebačkoga Nadbiskupskoga bogoslovnoga sjemeništa bili su u asistenciji. Misu su glazbeno animirali zagrebački orkestar ZET-a te zbor mladih Maranatha i gospel sastav Messengersi pod ravnanjem Matije Škvorca.

Po završetku mise Zagrebački puhački orkestar ZET-a pod ravnanjem dirigenta Hrvoja Pintarića poklonio je okupljenoj zajednici prekrasan koncert s nastupom čak 50 instrumenata, a izveli su djela slavnih klasičnih i modernih skladatelja. Ovaj koncert jedan je u nizu koncerata kojima Orkestar ZET-a obilježava obljetnicu od 95 godina neprekinutog djelovanja.