Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava Srca Isusova u osječkoj Retfali

Osijek (IKA)

Osječka Župa Uzvišenja svetog Križa i ove je godine 28. lipnja nastavila tradiciju slavlja svetkovine Presvetog Srca Isusovog uz molitvu i večernju misu na otvorenom uz zavjetnu kapelicu posvećenu Presvetom Srcu Isusovom još 1936. godine, smještenu uz raskrižje Psunjske i Čvrsničke ulice u Retfali.

Svetkovanje je započelo jutarnjom misom u crkvi, a navečer nastavljeno uz svečanu procesiju do kapelice. Misu je predvodio vlč. Mario Žigman, studentski kapelan i nadbiskupijski povjerenik za pastoral mladih, u koncelebraciji sa domaćim župnikom Ivicom Martićem i župnim vikarima Božidarom Nađem i Robertom Djossouom.

„Današnja svetkovina Presvetog Srca Isusova želi nas podsjetiti da gledamo Božjim očima, odnosno, da uđemo u tajnu Božjega srca, srce koje je je simbol ljubavi Boga prema čovjeku. Možemo se upitati: ‘pa kakva je to Božja ljubav?’. Ako čitamo svece i njihova svjedočanstva lako ćemo pronaći kako mnogi govore da je Božja ljubav prema čovjeku tolika da bi Isus došao u ovaj svijet, čak i zbog jednog grešnika“, rekao je u svojoj propovjedi vlč. Žigman, te dodao: „Stoga smo i mi pozvani da svoje srce uvijek izgrađujemo po uzoru na Isusovo srce. Neka naše srce bude srce puno ljubavi i strpljenja, u prvom redu prema onima s kojima živimo ali i prema najpotrebnijima. Neka nas ova svetkovina uvijek podsjeća na Isusa koji daje svoje srce za nas, koji se predaje i koji nas podsjeća da u njegovu srcu uvijek možemo pronaći snagu, radost i smisao svoga života“, zaključio je vlč. Žigman.

Nakon mise, župnik Ivica Martić zahvalio je svima koji su sudjelovali u organizaciji slavlja mise na otvorenom, kojim se nastavlja tradicija duga 83 godine. Uslijedio je prigodni recital najmlađih župljana te zahvala svećenicima na njihovom trudu uz poklone buketa cvijeća. Na kraju je župni vikar Božidar Nađ predmolio Litanije Presvetom Srcu Isusovu. Tekst recitala za najmlađe je napisala i sa djecom uvježbala Blanka Kundakčić.