Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava sv. Ane i Svjetskoga dana djedova i baka u Novom Selu

Novo Selo (IKA)

U obnovljenoj kapeli Sv. Ane u Novom Selu, filijali župe Dolina kod Bosanske Gradiške, proslavljen je u nedjelju 24. srpnja blagdan svete Ane i obilježen II. svjetski dan djedova i baka.

Misno slavlje predslavio je župnik župe Bosanska Gradiška i upravitelj župe Dolina Predrag Ivandić koji je u homiliji govorio o važnosti i ulozi svetih Ane i Joakima u odgoju Marije koja je bila „milosti puna“ i postala Majkom Otkupitelja, te o Svjetskom danu djedova, baka i starijih osoba koji se proslavlja nedjeljom najbližoj blagdanu svetih Joakima i Ane.

Oko oltara i župnika okupilo se „stado malo“ koje je sačinjavalo devetero vjernika: troje koje je ostalo živjeti u župi Dolina, i po dvoje iz Bosanske Gradiške, Okučana i Kovačevca kod Nove Gradiške.

U Novom Selu prije rata bila su 353 stanovnika, a u cijeloj župi Dolina 1204. Danas u selu ne živi ni jedan Novoselac. Stariji su umrli, ostali se raselili po svijetu. Misi su nazočile i Ljiljana Došen predsjednica obnovljenog HPD „Posavac“ iz Bosanske Gradiške i članica Tatjana Milojević.

Kapela Sv. Ane prošle je godine, u povodu pedesete obljetnice izgradnje, obnovljena, a banjolučki biskup Franjo Komarica posvetio ju je i proglasio zavjetnom kapelom za štovanje sv. Ane u Bosanskogradiškom dekanatu.

Nakon misnog slavlja, u sjeni kapele nastavljeno je druženje, a razgovaralo se i o postavljan ju ograde oko crkve u Gornjoj Dolini, održavanju groblja i mogućem početku obnove kapele Duha Svetoga u Bosanskom Mačkovcu.