Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava svetkovine Marije Pomoćnice u Sotinu

Sotin (IKA/TU)

Svetkovina Marije Pomoćnice kršćana, zaštitnice Sotina, proslavljena je 24. svibnja u istoimenoj župi. Misu je predvodio fra Josip Poleto iz Župe sv. Filipa i Jakova iz Vukovara, dok je homiliju održao vlč. Ivan Tutiš, trajni đakon.

Među brojnim vjernicima misi je nazočio i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, dogradonačelnici Ivana Mujkić i Marijan Pavliček te dožupan vukovarsko-srijemski Damir Barna. U propovijedi se vlč. Tutiš osvrnuo na cjeloživotno traženje i življenje istine te otkrivanje smisla postojanja. Upitao se zašto nam često puta nedostaje žara da nas vodi kroz život, kako bi na svim područjima svjedočili da smo Kristovi učenici. Istaknuo je kako su prema evanđelju blaženi oni koji nevini trpe poradi svoje pravednosti, baš poput Isusa. On također ne biva potpuno prihvaćen, pa tako ni od nas kršćana, spomenuo je propovjednik, naglašavajući kako nas nagrada za napore čeka na nebu. Vlč. Tutiš je zaključio preporukom molitve Majci Božjoj kako bi nas zagovarala kod svoga Sina, rekavši kako nam je ona ujedno uzor u životu kako tu Istinu – koja je sam Krist – njegovati i hraniti tijekom našega života.

Prije mise održana je molitva i paljenje svijeća kod spomen-obilježja za sve poginule i nestale stanovnike Sotina. U tom malom srijemskom selu za vrijeme rata ubijeno je ili nestalo 63 mještana, među kojima se za nekima još uvijek traga.